Μαύρο πιπέρι

Μαύρο πιπέρι

Μαύρο πιπέρι

 

Προέλευση

Το Πέπερι το μέλαν (Piper nigrum)μαύρο πιπέρι ή κοινώς το μαυροπίπερο είναι ανθοφόρο αναρριχώμενο φυτό (το πιπερόδενδρο ή πιπερόδεντρο). Είναι της τάξης των πεπερωδών και της οικογένειας των Πιπεριδών (Piperaceae). Καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι συνήθως ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και καρύκευμα. Ο καρπός, γνωστός και ως πιπερόκοκκος, όταν αποξηρανθεί φτάνει σε διάμετρο τα 5 χιλιοστά. Όταν δε ωριμάσει πλήρως, γίνεται σκούρος κόκκινος και όπως όλες οι δρύπες, περιέχει ένα και μοναδικό σπόρο.

Οι πιπερόκοκκοι και το τριμμένο πιπέρι που προέρχεται από αυτούς μπορεί να περιγραφούν απλά ως πιπέρι ή ακριβέστερα ως μαύρο πιπέρι. Το πράσινο πιπέρι (αποξηραμένοι άγουροι καρποί) ή κοινώς πρασινοπίπερο και άσπρο πιπέρι ή λευκό πιπέρι ή κοινώς είτε ασπροπίπερο είτε λευκοπίπερο (σπόροι ώριμων καρπών). Το μαύρο πιπέρι είναι εγγενές στη νότια Ινδία και καλλιεργείται ευρύτατα εκεί αλλά και αλλού στις τροπικές περιοχές. Επί του παρόντος, το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριού στον κόσμο. Το 2013, παρήχθησαν 130.000 τόνοι και από αυτούς, εξήχθησαν οι 120.000 τόνοι.

Το αποξηραμένο – τριμμένο πιπέρι, χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα τόσο για τη γεύση του, στην παραδοσιακή ιατρική αλλά και στις θρησκευτικές τελετές. Το μαύρο πιπέρι είναι από τα πιο εμπορεύσιμα μπαχαρικά του κόσμου. Είναι ένα από τα πιο κοινά μπαχαρικά που προστέθηκε στην Ευρωπαϊκή κουζίνα και τους απογόνους της. Η πικάντικη γεύση του μαύρου πιπεριού οφείλεται στη χημική ουσία πιπερίνη, που δεν πρέπει να συγχέεται με την καψαϊκίνη που λαμβάνεται από τις σαρκώδεις πιπεριές (Capsicum). Ως καρύκευμα, είναι πανταχού παρόν στο σύγχρονο κόσμο και συχνά συνδυάζεται με το αλάτι.

 

Πηγή: Wikipedia

 

 

οφέλη για την υγεία

Την αλατιέρα τη χρησιμοποιούμε συνεχώς. Βάζουμε αλάτι σχεδόν στα πάντα. Από την άλλη μεριά το πιπέρι το σηκώνουμε … Σπάνια!

Οι περισσότεροι είναι “μαλωμένοι” με τα καυτερά με πρώτο πρώτο στη λίστα το κλασσικό πιπέρι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το δούμε διαφορετικά. Από ότι φαίνεται το πιπέρι έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη που θα σας εντυπωσιάσουν και θα το δείτε με άλλο μάτι!

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας και καθυστερεί την γήρανση.

Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του μαστού.

Η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.

Μαύρο πιπέρι. Διατροφική αξία ανά 100 g

 

Βελτιώνει τη χώνεψη

Για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και κατά συνέπεια της χώνεψης των τροφών απαιτείται ικανή ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.

Είναι από τα βασικά πεπετικά υγρά που συμβάλλουν στην διάσπαση των τροφών και στη χώνεψή τους. Όταν υπάρχει έλλειψη συνήθως έχουμε αέρια, φουσκώματα ή και δυσκοιλιότητα.

Το μαύρο πιπέρι συμβάλλει στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Θέλετε λοιπόν καλύτερη χώνεψη; Πιπέρι!

 

Προστατεύει την καρδιά σας

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο πιπέρι είναι ισχυρός σύμμαχος της καρδιάς σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και προστατεύουν την καρδιά σας. Σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ζώα, η πιπερίνη βρέθηκε πως μείωσε την αρτηριακή πίεση.

 

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου

Η πιπερίνη που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι έχει βρεθεί πως αλληλεπιδρά με τη σερετονίνη στον εγκέφαλό μας, πράγμα που σημαίνει πως ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στη διάθεση αλλά και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πέραν τούτου, το πιπέρι είναι πλούσιο σε χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να επεξεργαστεί την καλή χοληστερίνη και τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο εγκέφαλος καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Πηγή: healthia

Related Posts

Leave a comment