Ψάρια - Θαλασσινά

Μύδια

Μύδια

Μύδια είναι η κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για μέλη διαφόρων οικογενειών των μαλακίων. Από αλμυρού νερού και του γλυκού νερού ενδιαιτήματα. Αυτές οι ομάδες έχουν από κοινού ένα κέλυφος του οποίου το περίγραμμα είναι επιμήκη και ασύμμετρη σε σύγκριση με άλλα βρώσιμα μύδια. Τα οποία συχνά είναι λίγο πολύ στρογγυλεμένα ή οβάλ.

Η λέξη “μύδι” χρησιμοποιείται συχνά για να σημαίνει τα δίθυρα της θαλάσσιας οικογένειας Mytilidae. Τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε εκτεθειμένες ακτές στην παλιρροιακή ζώνη, που συνδέονται με τα ισχυρά υποστρώματα τους (“γενειάδα”) σε ένα σταθερό υπόστρωμα. Μερικά είδη (στο γένος Bathymodiolus ) έχουν αποικίσει υδροθερμικούς αεραγωγούς που σχετίζονται με βαθιές ωκεάνιες κορυφογραμμές.

Στα περισσότερα θαλάσσια μύδια το κέλυφος είναι μακρύτερο από το πλάτος, σε σχήμα σφήνας ή ασύμμετρο. Το εξωτερικό χρώμα του κελύφους είναι συχνά σκούρο μπλε, μαύρο ή καφέ, ενώ το εσωτερικό του είναι ασημί και κάπως κακό .

Η κοινή ονομασία “μύδι” χρησιμοποιείται επίσης για πολλά δίθυρα γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένων των μυδιών μαργαριταριού γλυκού νερού . Τα είδη μυδιών γλυκού νερού κατοικούν σε λίμνες, λίμνες, ποτάμια, κολπίσκους, κανάλια και ταξινομούνται σε μια διαφορετική υποκατηγορία δίθυρων, παρά κάποιες πολύ επιφανειακές ομοιότητες στην εμφάνιση.

Τα μύδια ζέβρας γλυκού νερού και οι συγγενείς τους στην οικογένεια Dreissenidae δεν σχετίζονται με ομάδες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, παρόλο που μοιάζουν με πολλά είδη Μυτίλου σε σχήμα και ζουν προσκολλημένοι σε βράχους και άλλες σκληρές επιφάνειες με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα byssus. Ταξινομούνται με το Heterodonta , την ταξινομική ομάδα που περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα δίθυρα που αναφέρονται συνήθως ως “μύδια”.

Υδατοκαλλιέργεια 

Το 2005, η Κίνα αντιπροσώπευε το 40% των παγκόσμιων αλιευμάτων μυδιών σύμφωνα με μια μελέτη του FAO. Στην Ευρώπη, όπου τα μύδια καλλιεργούνται εδώ και αιώνες, η Ισπανία παρέμεινε ηγέτης της βιομηχανίας. Η υδατοκαλλιέργεια μυδιών στη Βόρεια Αμερική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Στις ΗΠΑ, τα βορειοανατολικά και τα βορειοδυτικά έχουν σημαντικές δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας μυδιών, όπου το Mytilus edulis (μπλε μύδι) καλλιεργείται συνήθως.

Ενώ η βιομηχανία μυδιών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, στη Βόρεια Αμερική, το 80% των καλλιεργημένων μυδιών παράγεται στο Prince Edward Island στον Καναδά. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον , εκτιμήθηκαν περίπου 2,9 εκατομμύρια λίρες μυδιών το 2010, αξίας περίπου 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ιατρική

Τα νήματα Byssal, που χρησιμοποιούνται για την αγκύρωση των μυδιών σε υποστρώματα, αναγνωρίζονται πλέον ως ανώτεροι συνδετικοί παράγοντες. Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει «κόλλες» μυδιών για βιομηχανικές και χειρουργικές εφαρμογές. Επιπλέον, τα νήματα byssal έχουν δώσει πληροφορίες για την κατασκευή τεχνητών τενόντων.

Ως φαγητό

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μύδια ως τροφή για χιλιάδες χρόνια. Περίπου 17 είδη είναι βρώσιμα, εκ των οποίων τα πιο συχνά τρώγονται είναι Mytilus edulis , M. galloprovincialis, M. trossellus και Perna canaliculus

Στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία, τα μύδια καταναλώνονται με τηγανητές πατάτες (“mosselen met friet” ή ” moules-frites “) ή ψωμί. Στο Βέλγιο, τα μύδια σερβίρονται μερικές φορές με φρέσκα βότανα και γευστικά λαχανικά σε ένα απόθεμα βουτύρου και λευκού κρασιού. Οι πατάτες και η βελγική μπύρα είναι μερικές φορές συνοδευτικές.

Ένα παρόμοιο στιλ προετοιμασίας βρίσκεται συνήθως στη Ρηνανία όπου τα μύδια σερβίρονται συνήθως σε εστιατόρια με μια πλευρά από σκοτεινό ψωμί σε “μήνες που περιέχουν R”, δηλαδή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου. Στις Κάτω Χώρες, τα μύδια σερβίρονται μερικές φορές τηγανισμένα σε κτύπημα ή ψίχουλα ψωμιού , ιδιαίτερα κατά τη λήψηκαταστήματα τροφίμων ή άτυπες ρυθμίσεις. Στη Γαλλία, το Éclade des Moules , ή, τοπικά, το Terré de Moules, είναι ένα μύδι που μπορεί να βρεθεί κατά μήκος των παραλιών του Βισκαϊκού Κόλπου .

Στην Ιταλία, τα μύδια αναμιγνύονται με άλλα θαλασσινά, καταναλώνονται συχνά μαγειρεμένα με ατμό (πιο δημοφιλή). Μερικές φορές με λευκό κρασί, βότανα και σερβίρονται με το υπόλοιπο νερό και λίγο λεμόνι. Στην Ισπανία, καταναλώνονται ως επί το πλείστον μαγειρεμένα στον ατμό. Μερικές φορές βράζουν λευκό κρασί, κρεμμύδι και βότανα και σερβίρονται με το υπόλοιπο νερό και λίγο λεμόνι.

Στην Τουρκία, τα μύδια είτε καλύπτονται με αλεύρι και τηγανίζονται σε shishs («midye tava»), είτε γεμίζονται με ρύζι και σερβίρονται κρύα («midye dolma») και συνήθως καταναλώνονται μετά από αλκοόλ (κυρίως ρακί ή μπύρα).

Χρησιμοποιούνται στην Ιρλανδία βραστά και καρυκευμένα με ξύδι, με το “bray” ή βραστό νερό ως συμπληρωματικό ζεστό ρόφημα.

Πηγή: Wikipedia