Καρποί

Νεκταρίνι

Νεκταρίνι

Τo νεκταρίνι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των τροφίμων που είναι σχεδόν «ταυτόσημα» με το καλοκαίρι.

Μάλιστα τα νεκταρίνια τα καταναλώνουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση κατά τους θερινούς μήνες. Είναι εξαιρετικά εύγευστα και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ. Γι’ αυτό «επιβάλλεται» να τα γνωρίσουμε λίγο παραπάνω.

Τα νεκταρίνια όπως και τα ροδάκινα μάλλον προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια πριν, όπως επίσης καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ωστόσο, η διάδοση τους ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 16ου. Και στις αρχές του 17ου αιώνα και εισήχθησαν στην Αμερική από τους Ισπανούς. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην αγγλική γλώσσα είναι από το 1616 αλλά πιθανότατα είχε αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα μέσα στην περιοχή των ροδάκινων της κεντρικής και ανατολικής Ασίας.

Διατροφικός θησαυρός

Αρχικά να πούμε πως ένα νεκταρίνι 100 γρ. έχει 50 θερμίδες και το κύριο διατροφικό στοιχείο που διαθέτει είναι οι φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου.

Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α θεωρείται πολύ καλή για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C στα που θεωρείται ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Συμβάλλει στην προώθηση της καλής υγείας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Olivemagazine.gr