Σάλτσες

Ντοματοπελτές

Ντοματοπελτές

Ο πελτές ή ντοματοπελτές (ή αλλιώς πάστα ντομάτας) είναι συστατικό που παρασκευάζεται από ντομάτες και χρησιμεύει στην μαγειρική. Η παρασκευή του πελτέ γίνεται με την απομάκρυνση των υγρών από τις ντομάτες, την αποφλοίωσή τους. Στη συνέχεια ο πολτός ντομάτας ζεσταίνεται ξανά μέχρι να φύγουν τα υγρά και μετά τοποθετείται στο φούρνο με μυρωδικά. Αυτό που μένει είναι ο πελτές. Ο πελτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλειμμα σε ψωμί ή για κοκκινιστά.

Πηγή: Wikipedia

Διαδικασία παρασκευής

Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούµε τον οµφαλό (το υποπράσινο σηµείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάµε κάθε ντοµάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τη βουτάµε µέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό στο οποίο ιδεωδώς έχουµε βάλει και µερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη µε το χέρι µας.

Κόβουµε τις ντοµάτες στα 4 και αφαιρούµε µε ένα κουταλάκι τα σπόρια.

Βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια της ντομάτας στον πολυκόφτη (σε δόσεις) και τα πολτοποιούμε.

Αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα.

Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.

Αδειάζουμε σε βάζο, απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και διατηρούμε για τουλάχιστον 1 μήνα στο ψυγείο.

Πηγή: gastronomos