Ορεκτικό χίκαμα

Ορεκτικό χίκαμα

Ορεκτικό χίκαμα

Αν σας αρέσουν τα βίγκαν ορεκτικά, τότε θα ξετρελαθείτε με το ορεκτικό χίκαμα! Εύκολη και γρήγορη για ένα πεντανόστιμο ορεκτικό! Η συνταγή αυτή ενδείκνυται για σερβίρισμα πολλών ατόμων.

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 χίκαμα, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια

2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ

2 κουταλιές της σούπας σκόνη τσίλι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Βάλτε τα κομμάτια χίκαμα σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε το χυμό λάιμ και τη σκόνη τσίλι πάνω από το jicama. Σερβίρετε αμέσως.

 

 

Καλή όρεξη!

 

 

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 5 λεπτά

Μερίδες: 4

 

 

Πηγή:

allrecipes.com

 

 

Οι ευρυαγγείες είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα;

 

 

 

Χίκαμα​—Υγιεινό Μεξικανικό Σνακ

Τα φύλλα και οι ώριμοι λοβοί του χίκαμα (Pachyrhizus erosus), ενός αναρριχώμενου φυτού της οικογένειας των ψυχανθών, δεν είναι εύγευστα. Ωστόσο, αυτό είναι καλό, επειδή δεν τρώγονται. Το τμήμα που τρώγεται, και είναι γευστικότατο, βρίσκεται κάτω από το έδαφος, στην κονδυλώδη ρίζα του φυτού.

 

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Μεξικανοί έτρωγαν το χίκαμα. Η ονομασία του, που προέρχεται από τη γλώσσα νάχουατλ, σημαίνει «εύγευστο». Η θέα και μόνο του δημοφιλούς μεξικανικού σνακ που φτιάχνεται από ωμές φέτες χίκαμα καρυκευμένες με χυμό λεμονιού, αλάτι και πάπρικα ή πιπέρι καγιέν μπορεί να υγράνει τον ουρανίσκο σας.

 

Τι γεύση έχει το χίκαμα; Μερικοί λένε ότι είναι κάτι ανάμεσα σε μήλο και νεροκάστανο. Το φυτό αυτό, που προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, έχει ταξιδέψει σε χώρες μακρινές, όπως είναι οι Φιλιππίνες, η Κίνα και η Νιγηρία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλά μέρη, και οι ρίζες του προσφέρονται με διάφορους τρόπους​—ψητές στη σχάρα, διατηρημένες στην άλμη, σε σαλάτες ή βραστές σε σούπες.

 

Στην κουζίνα της Ανατολής, το χίκαμα χρησιμεύει ως υποκατάστατο των νεροκάστανων. Ένα αξιόλογο χαρακτηριστικό αυτού του λαχανικού είναι ότι παραμένει τραγανιστό και μετά το μαγείρεμα. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα για το είδος Pachyrhizus palmatilobus το οποίο, αντίθετα με το είδος Pachyrhizus erosus, παράγει γαλακτώδη χυμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο είδη μπορούν να αναπτυχθούν από τον ίδιο σπόρο.

 

Το χίκαμα αποτελεί ιδανικό σνακ. Είναι θρεπτικό, τονωτικό, τραγανιστό, χυμώδες, εύπεπτο και έχει λίγες θερμίδες. Μια ανάλυση από κάποιο διατροφικό ινστιτούτο έδειξε ότι, ενώ 100 γραμμάρια πατατάκια περιέχουν 540 θερμίδες, η ίδια ποσότητα χίκαμα περιέχει μόνο 40! Άλλα χαρακτηριστικά του χίκαμα είναι η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνη C.

Related Posts

Leave a comment