Ζυμαρικά

Πένες

Πέννες

Οι πέννες (Penne) (ιταλική προφορά: [ˈpenːe]) είναι ένα είδος ζυμαρικών σε σχήμα κυλίνδρων. Penne είναι ο πληθυντικός της λέξης penna, που προέρχεται από το λατινικό penna και σημάνει “πούπουλο” ή “αγκάθι”, και είναι ομόρριζη της αγγλικής λέξης pen.

Περιγραφή και παραλλαγές

Στην Ιταλία κυρίως παράγονται δύο διαφορετικά είδη penne. Η πρώτη μορφή “penne lisce” (λείες) και η δεύτερη “penne rigate” (ραβδωτές) όπου η δεύτερη έχει ανάγλυφες γραμμές πάνω σε κάθε πέννα. Υπάρχει, επίσης, το είδος pennoni που είναι μια πιο φαρδιά έκδοση της πέννας. 

Στις ΗΠΑ το ίδιο ή παρόμοιο σχήμα πέννας συνήθως λίγο πιο μεγάλο, ονομάζεται mostaccioli (που σημαίνει “μικρό μουστάκι” σε μερικές από τις ιταλικές διαλέκτους. Μπορεί επίσης να είναι είτε λείο είτε ραβδωτό ως προς την υφή).

Μαγειρική

Παραδοσιακά οι πέννες μαγειρεύονται al dente και σερβίρονται με σάλτσες ζυμαρικών όπως το πέστο (pesto), μαρινάρα (marinara) ή αρραμπιάτα (arrabbiata). Οι πέννες είναι διάσημο υλικό σε σαλάτες ζυμαρικών. Αποτελούν ένα πολύπλευρο ζυμαρικό για διάφορες χρήσεις λόγω του πρακτικού σχεδιασμού τους. Οι μυτερές άκρες λειτουργούν ως κουτάλια για την σάλτσα και το άδειο κέντρο με την ραβδωτή εξωτερική υφή βοηθούν στο να την κρατά.

Πιάτα

  • Παστίτσιο – ψημένο, πολυεπίπεδο πιάτο ζυμαρικών που συνήθως περιέχει μοσχαρίσιο κιμά και σως μπεσαμέλ.
  • Σαλάτα  με πέννες
  • Πέννες ως κύριο μενού

Πηγή: Wikipedia