Καρυκεύματα

Πίρι πίρι

Πίρι πίρι

Η πιπεριά πίρι πίρι (piri piri) ή πίλι πίλι, πέρι πέρι,  ονομάζεται και African bird’s eye chili.  Eίναι μια ποικιλία του είδους Καψικόν το θαμνώδες (Capsicum frutescens), μία από τις πηγές της πιπεριάς τσίλι η οποία αναπτύσσεται τόσο άγρια όσο και εξημερωμένη.

Είναι ένα μικρό μέλος του γένους Καψικόν (Capsicum). Φύεται στην Αγκόλα, Ουγκάντα, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Γκάνα, Νιγηρία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, τα τροπικά δάση του Νοτίου Σουδάν και τα υψίπεδα της Αιθιοπίας. Την είχαν φέρει οι Πορτογάλοι, από την Γκόα, στην Ινδία.

Ετυμολογία

Eίναι η λέξη των Σουαχίλι για το “πιπέρι πιπέρι”.  Άλλες διαφορετικές ορθογραφίες, περιλαμβάνουν την pili pili στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή peri peri στο Μαλάουι, που απορρέουν από τις διαφορές προφοράς της λέξης, στις τοποθεσίες των Μπαντού-ομιλουμένων γλωσσών της Αφρικής. Πίρι πίρι (piri piri) είναι η ορθογραφία της ονομασίας, όπως χρησιμοποιείται στην Πορτογαλική γλώσσα και συγκεκριμένα στην Πορτογαλόφωνη κοινότητα της Μοζαμβίκης.

Το Oxford English Dictionary  τη σημειώνει ως ξένη λέξη, η οποία σημαίνει “μια πολύ καυτή σάλτσα που γίνεται με κόκκινες πιπεριές τσίλι” και δίνοντας την προέλευσή της, από την λέξη για το “πιπέρι“, στην γλώσσα Ronga της νοτίου Μοζαμβίκης.

Φυτικά χαρακτηριστικά

Τα φυτά είναι συνήθως πολύ θαμνώδη και αναπτύσσονται σε ύψος από 45-120 cm (18-47 in) με φύλλα μήκους 4-7 cm (1,6–2,8 in) και πλάτους 1,3–1,5 cm (0,51–0,59 in). Οι καρποί γενικά είναι κωνικοί σε ένα αμβλύ σημείο και έχουν μήκος έως και 8-10 cm (3-4 in). Το ανώριμο περικάρπιο (pod) έχει χρώμα πράσινο, το χρώμα του ώριμου είναι φωτεινό κόκκινο ή μοβ. Ορισμένες ποικιλίες μετρούν έως 175.000 Scoville heat units (SHU).

Σάλτσα πίρι πίρι

Η σάλτσα πίρι πίρι (piri piri) (που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα ή μαρινάδα) είναι Πορτογαλικής προέλευσης και “ιδιαιτέρως διαδεδομένη στην Αγκόλα, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική”.  Κατασκευάζεται από θρυμματισμένες πιπεριές τσίλι, φλούδα εσπεριδοειδών, κρεμμύδι, πιπέρι, αλάτι, χυμό λεμονιού, δάφνη, πάπρικα, pimiento, βασιλικό, ρίγανη και εστραγκόν.

Οι συνταγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά τα κοινά συστατικά θα είναι το τσίλι, λεμόνι, λάδι και κόκκινες πιπεριές φούσκες. Σήμερα αυτό μπορεί να γίνει εύκολα σε ένα μπλέντερ ή ανακινώντας τα συστατικά σε μια γυάλα.

Πηγή: Wikipedia