Καρυκεύματα

Παπαρουνόσπορος

Παπαρουνόσπορος

Ο παπαρουνόσπορος (αγγλ: poppy seed) είναι ένας ελαιούχος σπόρος, ο οποίος προέρχεται από την οπιούχα παπαρούνα (Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum)). Οι μικροσκοπικοί σπόροι σχήματος νεφρού, έχουν συγκομισθεί από τους αποξηραμένους λοβούς του σπόρου, από διάφορους πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες έτη. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται είτε ολόκληροι είτε αλεσμένοι, ως συστατικό πολλών τροφίμων και πιέζονται για να αποδώσουν το έλαιο παπαρουνόσπορου.

Ιστορία

Ο σπόρος παπαρούνας, αναφέρεται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, πολλών πολιτισμών. Για παράδειγμα, ο Αιγυπτιακός πάπυρος ονόματι Ebers Papyrus, ο οποίος γράφηκε περί το 1550 π.Χ., απαριθμεί τους σπόρους παπαρούνας ως ηρεμιστικό. Ο Μινωικός πολιτισμός (κατά προσέγγιση το 2700 με 1450 π.Χ.), ένας πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί της Κρήτης, που καλλιεργούσαν παπαρούνες για τους σπόρους τους. Οι Σουμέριοι αποτελούν άλλον ένα πολιτισμό, ο οποίος ανάπτυξε σπόρους παπαρούνας.  Οι σπόροι της παπαρούνας, έχουν από καιρό χρησιμοποιηθεί ως μια λαϊκή θεραπεία για την βοήθεια στον ύπνο, την προώθηση της γονιμότητας και του πλούτου, ακόμη και για την παροχή δήθεν μαγικών δυνάμεων στην αορατότητα.

Φυσική ιστορία

Οι σπόροι παπαρούνας έχουν μήκος μικρότερο του 1 χιλιοστού, σχήματος νεφρού και σκαμμένης (pitted) επιφανείας.  Χρειάζονται περί τους 3.300 σπόροι παπαρούνας για 1 γραμμάριο. Η κύρια αρωματική ένωση είναι η 2-Pentylfuran.

Έως ένα βαθμό, η συγκομιδή των σπόρων της παπαρούνας, έρχεται σε σύγκρουση με τη συγκομιδή του οπίου. Οι ανώτερης ποιότητας σπόροι παπαρούνας, συλλέγονται όταν είναι ώριμοι, αφού έχει στεγνώσει ο λοβός σπόρου. Παραδοσιακά, το όπιο συγκομίζεται, ενώ οι λοβοί σπόρου είναι πράσινοι και το λατέξ τους είναι άφθονο, αλλά όταν οι σπόροι μόλις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.

Οι σπόροι των άλλων τύπων παπαρούνας δεν τρώγονται, αλλά καλλιεργούνται για τα άνθη που παράγουν. Ετήσιες και διετείς παπαρούνες, θεωρούνται μια καλή επιλογή για να καλλιεργηθούν από σπόρο, δεδομένου ότι δεν είναι δύσκολο να μεταδοθούν με αυτή τη μέθοδο και μπορεί κατά τον Ιανουάριο, να τεθούν άμεσα στο έδαφος.  Για παράδειγμα, η παπαρούνα της Καλιφόρνια (California poppy (Eschscholzia californica)), είναι ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί αγριολούλουδο, που αναπτύσσεται στις Δυτικές και Βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Διατροφική αξία

Οι σπόροι παπαρούνας είναι θρεπτικά πυκνό μπαχαρικό, με υψηλά επίπεδα βασικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και κάλιου.

Πηγή: Wikipedia