Υγεία & Ομορφιά

Περιττά κιλά: πως επηρεάζουν την υγεία σας

Περιττά κιλά: πως επηρεάζουν την υγεία σας

Τα περιττά κιλά δεν αυξάνουν μόνο το βάρος σας – αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη. Ευτυχώς, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων από αυτά τα προβλήματα.

Περιττά κιλά και υγεία

Εάν έχετε πολλά περιττά κιλά, αντιμετωπίζετε έναν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο για 50 διαφορετικά προβλήματα υγείας. Αυτές οι παθήσεις υγείας περιλαμβάνουν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως: καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο, ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στη χολή.

Επιπλέον, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της κατάθλιψης. Επειδή αυτή η κοινή διαταραχή της διάθεσης μπορεί να έχει βαθύ, αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή σας ζωή.

Μια μελέτη του Χάρβαρντ που συνδύασε δεδομένα από περισσότερους από 50.000 άνδρες και περισσότερες από 120.000 γυναίκες αποκάλυψε ορισμένα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το βάρος και την υγεία.

Από τους εθελοντές καταγράφηκαν το ύψος και το βάρος τους, καθώς και λεπτομέρειες για τη διατροφή, τις συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για περισσότερα από 10 χρόνια.

Σημείωσαν την εμφάνιση ασθενειών και τις συνέκριναν με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάθε ατόμου – μια εκτίμηση του σχετικού σωματικού λίπους ενός ατόμου που υπολογίζεται από το ύψος και το βάρος του/της.

Η παχυσαρκία αύξησε την εμφάνιση διαβήτη 20 φορές καθώς και την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πέτρες στη χολή. Μεταξύ των ανθρώπων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου: όσο υψηλότερος ήταν ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας.

Περιττά κιλά και κατάθλιψη

Το μεγάλο ερώτημα είναι: οι άνθρωποι παίρνουν βάρος επειδή έχουν κατάθλιψη ή παθαίνουν κατάθλιψη επειδή είναι υπέρβαροι;

Μια ανασκόπηση 15 μελετών βρήκε στοιχεία ότι και τα δύο σενάρια είναι πιθανά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Archives of General Psychiatry, διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους.

– Και οι δύο καταστάσεις φαίνεται να προέρχονται (τουλάχιστον εν μέρει) από αλλαγές στη χημεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου ως απόκριση στο στρες.
– Οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι επίσης εύλογοι. Στην κουλτούρα μας, το αδύνατο ίσον όμορφο και το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση, μια γνωστή αιτία για την κατάθλιψη.
– Τα περίεργα πρότυπα διατροφής και οι διατροφικές διαταραχές, καθώς και η σωματική δυσφορία της παχυσαρκίας, είναι γνωστό ότι ευνοούν την κατάθλιψη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν 58% υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία:

– Τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες (συνήθης σε άτομα με κατάθλιψη) μπορεί να αλλάξουν ουσίες στα λιποκύτταρα που κάνουν πιο πιθανή τη συσσώρευση λίπους, ειδικά στην κοιλιά.
– Οι άνθρωποι που νιώθουν κατάθλιψη συχνά αποφεύγουν να τρώνε σωστά και να ασκούνται τακτικά, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς στο να παχύνουν.
– Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης προκαλούν αύξηση βάρους.