Υγεία & Ομορφιά

Πράσινο τσάι και απώλεια βάρους

Πράσινο τσάι και απώλεια βάρους

Όλοι οι τύποι από πράσινο τσάι και απώλεια βάρους βοηθάνε στην απώλεια βάρους; Οι Οργανισμοί Υγείας, ισχυρίζονται πως το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα που παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες.

Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να παρέχει κάποια προστασία ενάντια στην κυτταρική ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και την έκθεση σε τοξίνες. Αυτό όμως που έκανε τόσο δημοφιλές το πράσινο τσάι, είναι η συσχέτισή του με τη μείωση βάρους.

Με τόσο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, η υπόσχεση για μια παραπάνω ενίσχυση στην απώλεια βάρους είναι ένα δυνατό όπλο. Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δε συμφωνεί απόλυτα με όλα αυτά.

Πως λειτουργεί το πράσινο τσάι

Τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού σε σχέση με τα συστατικά του, είναι οι λεγόμενες κατεχίνες. Χημικές ουσίες που βρέθηκαν στις κατεχίνες, φανερώνουν μια ενζυμική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την ικανότητά τους να αυξάνουν την αντοχή. Μια μελέτη του 2005 από την Kao Corporation στην Ιαπωνία, έδειξε ότι τα επίπεδα αντοχής των ποντικών, που τρέφονταν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, αυξήθηκαν κατά 8 έως 24 τοις εκατό μετά από 10 εβδομάδες. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των κατεχινών και της καφεΐνης, ήταν υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.

Τύποι τσαγιών

Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού, όλες προέρχονται από ένα φυτό που ονομάζεται Camellia sinensis, όπως είναι το λευκο τσάι, το μαύρο τσάι, κλπ. Η διαφορά μεταξύ των τύπων έγκειται στην επεξεργασία. Οι διαφορές μεταξύ των τύπων του τσαγιού εντοπίζονται σε διαφοροποιήσεις λόγω εδάφους, κλίματος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, άλλη μια διαφορά έχει να κάνει με το βαθμό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Η ελάχιστη οξείδωση ή ζύμωση των φύλλων δίνει το πράσινο χρώμα στο τσάι.

Ο παράγοντας «καφεΐνη»

Στο ερώτημα αν όλα τα πράσινα τσάγια ενεργούν με παρόμοιο τρόπο στην απώλεια βάρους, το ζήτημα της περιεκτικότητας σε καφεΐνη είναι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τόσο η καφεΐνη από μόνη της, αλλά και το πράσινο τσάι μπορούν να «διεγείρουν» τις θερμίδες και το κάψιμο του λίπους. Μια μελέτη* κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο αυτά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές προσθήκες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη* του  έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα όταν εξέτασαν το πράσινο τσάι σε σχέση με την αντοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη από μόνη της είχε οφέλη σε σχέση με την αντοχή και το κάψιμο λίπους κατά τη διάρκεια άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη στο πράσινο τσάι είναι αυτή που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Οδηγίες χρήσης

Το ζήτημα της χρήσης του πράσινου τσαγιού για την απώλεια βάρους, στηρίζεται στην ευαισθησία σας στην καφεΐνη. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, νευρικότητα ή άλλα συμπτώματα από την κατανάλωση καφεΐνης. Μια μελέτη του 2005 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι ένα μείγμα πράσινου τσαγιού που περιλάμβανε 150 mg καφεΐνης βοήθησε στη διατήρηση βάρους σε γυναίκες που έπιναν συνήθως χαμηλές ποσότητες καφεΐνης. Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το ποσό της καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ. Εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ των διαφόρων πράσινων τσαγιών. Το πράσινο τσάι με καφεΐνη σχετίζεται με την απώλεια βάρους.  Άλλα πράσινα τσάγια απλά προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

* Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, 2010

* Μελέτη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία, 2009

Συγγραφέας: Κορομπίλη Χαρίκλεια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος