Υγεία & Ομορφιά

Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα;

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία, αλλά αυτό δεν καθιστά ευκολότερο να το κόψετε. Είτε είστε περιστασιακός καπνιστής είτε καπνιστής σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, η διακοπή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, η διακοπή καπνίσματος επιφέρει τρομερή βελτίωση στην υγεία σας!

Το κάπνισμα είναι ταυτόχρονα σωματικός εθισμός και ψυχολογική συνήθεια. Η νικοτίνη από τα τσιγάρα είναι εξαιρετικά εθιστική. Κατά τη διάρκεια της διακοπής, η έλλειψη της νικοτίνης προκαλεί συμπτώματα στέρησης.

Λόγω της επίδρασης της νικοτίνης στον εγκέφαλο, μπορείτε να στραφείτε στα τσιγάρα ως έναν γρήγορο τρόπο για να ανακουφίσετε το άγχος και να χαλαρώσετε. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης, του άγχους ή ακόμα και της πλήξης.

Για να σταματήσεις το κάπνισμα θα πρέπει να βρεις διαφορετικούς, πιο υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα.

Το κάπνισμα είναι επίσης ριζωμένο μέσα μας ως καθημερινή ιεροτελεστία. Μπορεί να είναι μια αυτόματη απόκριση για εσάς να καπνίζετε ένα τσιγάρο με τον πρωινό σας καφέ, ενώ κάνετε ένα διάλειμμα στη δουλειά ή στο σχολείο. Ή ίσως οι φίλοι, η οικογένεια ή οι συνάδελφοί σας καπνίζουν και αυτό έχει γίνει μέρος του τρόπου με τον οποίο σχετίζεστε μαζί τους.

Για να σταματήσετε με επιτυχία το κάπνισμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τόσο τον εθισμό όσο και τις συνήθειες που τον συνοδεύουν. Αλλά μπορεί να γίνει. Με τη σωστή υποστήριξη και θέληση, οποιοσδήποτε καπνιστής μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα — ακόμα κι αν έχετε προσπαθήσει και αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν.

Δημιουργήστε ένα πλάνο διακοπής καπνίσματος

Ενώ ορισμένοι καπνιστές καταφέρνουν και το κόβουν “μαχαίρι”, οι περισσότεροι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα ακολουθώντας ένα προσωπικό τους σχέδιο/πλάνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι καπνιστές αποφασίζουν να μειώσουν σταδιακά το κάπνισμα (από 40 τσιγάρα τη μέρα, σε 30, σε 20, σε 10…) προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Φανταστείτε να καπνίζετε 2 πακέτα την ημέρα και ξαφνικά να αποφασίσετε να το κόψετε. Ο οργανισμός σας θα υποστεί μεγάλο σοκ από την έλλειψη νικοτίνης. Για αυτό το λόγο, η σταδιακή μείωση αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να φτάσετε εκεί που θέλετε.

Το πλάνο διακοπής καπνίσματος σας θα πρέπει επίσης να προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις καπνιστικές σας συνήθειες. Πολύ πιθανόν να πρέπει να τις αλλάξετε και αυτές. Ίσως τους πρώτους μήνες να χρειαστεί να μην καταναλώνετε πολύ καφέ και αλκοόλ. Διότι, κακά τα ψέματα, το τσιγάρο συνδυάζεται με αυτά.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι είδους καπνιστής είστε, ποιες στιγμές της ζωής σας απαιτούν ένα τσιγάρο και γιατί. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες συμβουλές, τεχνικές ή θεραπείες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για εσάς.

Είστε πολύ βαρύς καπνιστής (πάνω από ένα πακέτο την ημέρα); Ή είσαι περισσότερο κοινωνικός καπνιστής; Θα έκανε τη δουλειά ένα απλό έμπλαστρο νικοτίνης;

Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, μέρη ή άτομα που συνδέετε με το κάπνισμα; Νιώθετε την ανάγκη να καπνίζετε μετά από κάθε γεύμα ή όποτε κάνετε διάλειμμα για καφέ;

Ψάχνετε για τσιγάρα όταν αισθάνεστε πιεσμένοι; Ή μήπως το κάπνισμα του τσιγάρου συνδέεται με άλλους εθισμούς, όπως το αλκοόλ ή ο τζόγος;

Προσδιορίστε τους παράγοντες που σας προκαλούν την ανάγκη για κάπνισμα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να το κόψετε είναι να εντοπίσετε τα πράγματα που σας κάνουν να θέλετε να καπνίσετε, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων καταστάσεων, δραστηριοτήτων, συναισθημάτων και ανθρώπων.

Μήπως καπνίζετε για να ανακουφίσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα;

Πολλοί από εμάς καπνίζουμε για να διαχειριστούμε δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά και άγχος. Ωστόσο, όση χαλάρωση προσφέρουν τα τσιγάρα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πιο υγιεινοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να κρατήσετε υπό έλεγχο αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Τρόποι όπως άσκηση, διαλογισμός, ασκήσεις χαλάρωσης ή ακόμη και απλές ασκήσεις αναπνοής.

Έξτρα συμβουλές:

Αλκοόλ: Πολλοί άνθρωποι καπνίζουν όταν πίνουν. Δοκιμάστε να αλλάξετε σε μη αλκοολούχα ποτά ή να πίνετε μόνο σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να “απασχολήσετε” το στόμα σας με ξηρούς καρπούς ή με ένα καλαμάκι.

Άλλοι καπνιστές: Όταν οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοι καπνίζουν γύρω σας, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να το κόψετε. Μιλήστε για την απόφασή σας να το κόψετε, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να καπνίζουν όταν είστε μαζί τους στο αυτοκίνητο ή κάνετε ένα διάλειμμα για καφέ μαζί. Στο χώρο εργασίας σας, βρείτε μη καπνιστές για να κάνετε τα διαλείμματά σας ή βρείτε άλλα πράγματα να κάνετε, όπως να κάνετε μια βόλτα.

Μετά το γεύμα: Για ορισμένους καπνιστές, η ολοκλήρωση ενός γεύματος συνδυάζεται με τσιγάρο. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο, όπως ένα φρούτο, ένα υγιεινό επιδόρπιο, ένα τετράγωνο σοκολάτας ή μια τσίχλα.