Ιαπωνική Κουζίνα

Τάκος με κοτόπουλο και τεριγιάκι

Τάκος με κοτόπουλο και τεριγιάκι

Αυτή η ιαπωνική συνταγή για τάκος με κοτόπουλο και τεριγιάκι είναι σαν μια συμφωνία γεύσεων: αλμυρό και απίστευτα τραγανό κοτόπουλο βυθισμένο σε μια πλούσια σάλτσα τεριγιάκι, με συνοδευτικές μυρωδιές ιαπωνικής σαλάτας αγγουριού, κρεμμύδια και πικάντικη σριράχα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ιαπωνικά ή περσικά αγγούρια, μπορείτε να αντικαταστήσετε με ένα μεγάλο απλό αγγούρι. Θα πρέπει να αφαιρέσετε τους σπόρους και να το κόψετε σε μισοφέγγαρα.

Υλικά που θα χρειαστείτε

Ιαπωνική σαλάτα αγγουριού:

3 ιαπωνικά αγγούρια, πολύ λεπτά κομμένα σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

¼ φλιτζάνι ξύδι ρυζιού

1 κουταλιά της σούπας σόγια

2 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

1 κουταλιά της σούπας φρυγανισμένο σουσάμι

Σάλτσα Τεριγιάκι:

3 κουταλιές σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές της σούπας κρασί Μιρίν (ιαπωνικό γλυκο κρασί)

2 κουταλιές της σούπας σακέ

2 κουταλιές της λευκής ζάχαρης

Κοτόπουλο:

1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι

6 μπούτια κοτόπουλου, με το κόκαλό τους, χωρίς δέρμα

Τόπινκς:

6 Τορτίγιες καλαμποκιού (15 εκατοστών)

1 κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές σάλτσα σριράχα

3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετήστε τις φέτες αγγουριού σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη. Πασπαλίζουμε αλάτι από πάνω και στις δυο όψεις. Αφήστε να καθήσει για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά τις φέτες αγγουριού με κρύο νερό και στη συνέχεια στραγγίξτε τις.

Βήμα 2

Ανακατέψτε ξύδι ρυζιού, 1 κουταλιά της σούπας σόγια, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και σησαμέλαιο μαζί σε ένα μπολ. Προσθέστε φέτες αγγουριού και σουσάμι. Μεταφέρετε το μπλο στο ψυγείο.

Βήμα 3

Χτυπήστε ελαφρά 3 κουταλιές της σούπας σόγια, το κρασί μιρίν, το σάκε και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξετε σάλτσα τεριγιάκι.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Τρυπήστε το δέρμα κοτόπουλου παντού με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε το δέρμα προς τα κάτω στο καυτό λάδι. Μαγειρέψτε μέχρι το δέρμα να γίνει χρυσό καφέ, για περίπου 12 λεπτά. Αναποδογυρίστε και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει η δεύτερη πλευρά, για περίπου 7 λεπτά.

Βήμα 5

Μειώστε τη θερμότητα σε μεσαία και ρίξτε τη σάλτσα τεριγιάκι πάνω από το κοτόπουλο. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα, για περίπου 2 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Καλύψτε και αφήστε το να κατακάτσει για 5 λεπτά. Κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες και τοποθετήστε το σε ένα μπολ. Αλείψτε τις λωρίδες κοτόπουλου με σάλτσα τεριγιάκι από το τηγάνι.

Βήμα 6

Ψήστε τις τορτίγιες καλαμποκιού σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανές και ελαφρώς μαυρισμένες γύρω από τις άκρες. Για περίπου 1 έως 2 λεπτά ανά πλευρά. Τυλίξτε σε μια πετσέτα για να τις κρατήσετε ζεστές.

Βήμα 7

Ανακατέψτε την ξινή κρέμα και τη σάλτσα σριράχας σε ένα μικρό μπολ.

Βήμα 8

Χωρίστε το κοτόπουλο τεριγιάκι στις τορτίγιες. Περιχύνουμε το μείγμα ξινής κρέμας-σριράχας πάνω από κοτόπουλο. Γεμίστε με σαλάτα αγγουριού, κρεμμύδια και μαύρο σουσάμι. Έτοιμα τα τάκος με κοτόπουλο και τεριγιάκι!

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 32 λεπτά

Μερίδες: 6

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

421,6 θερμίδες, 23,2 g πρωτεΐνης, 23,4 g υδατάνθρακες, 87,7 mg χοληστερόλης, 1976 mg νατρίου.