Λαχανικά, Υλικά

Τοματίγιο

Τοματίγιο

Το τοματίγιο (Physalis philadelphica και Physalis ixocarpa) είναι ένα φυτό της οικογένειας νυχτερινών αποχρώσεων. Επίσης γνωστό ως μεξικάνικη φλούδα ντομάτα, που φέρει μικρά, σφαιρικά και πράσινα ή πράσινα-μοβ φρούτα. Τα τοματίγιο προήλθαν από το Μεξικό και καλλιεργήθηκαν στην προκολομβιανή εποχή. Στη βασική μεξικάνικη κουζίνα, τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται σε μια ποικιλία πιάτων, ιδίως ως συνοδευτική σάλτσα.

Ιστορία:

Το άγριο τοματίγιο και τα σχετικά φυτά βρίσκονται παντού στην Αμερική εκτός από το βορρά, με την υψηλότερη ποικιλομορφία στο Μεξικό. Το 2017, οι επιστήμονες ανέφεραν την ανακάλυψη και ανάλυση ενός απολιθωμένου τοματίγιου που βρέθηκε στην περιοχή της Παταγονίας της Αργεντινής, με ημερομηνία 52 εκατομμύρια χρόνια πΧ. Το εύρημα έχει ωθήσει πίσω την πρώτη εμφάνιση της οικογένειας φυτών Solanaceae, της οποίας το τοματίγιο είναι ένα γένος.

Το τοματίγιο εξημερώθηκε στο Μεξικό πριν από την έλευση των Ευρωπαίων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Μάγια και των Αζτέκων, πιο σημαντική από την ντομάτα. Το συγκεκριμένο όνομα philadelphica χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Παραγωγή:

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή tomatillo. Παρ’ όλο που το tomatillo διανέμεται και καλλιεργείται παγκοσμίως ως φυτό κήπου. Το tomatillo καλλιεργείται κυρίως σε υπαίθριους αγρούς σε Μεξικό και Γουατεμάλα σε μεγάλη κλίμακα. Μικρότερες καλλιέργειες φυτεύονται σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Μεξικό τα tomatillo φυτεύονται σε ένα ευρύ φάσμα υψομέτρων.

Απαιτήσεις εδάφους και κλίματος:

Γενικά τα φυτά τοματίλλου είναι ανθεκτικά σε πολλές διαφορετικές συνθήκες εδάφους. Ωστόσο, τα καταφέρνουν καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενες, αμμώδεις, εύφορες συνθήκες εδάφους με pH μεταξύ 5,5 και 7,3. Τα φυτά Tomatillo είναι ευαίσθητα στο κρύο. Αναπτύσσονται καλύτερα στους 25 έως 32 ° C. Κάτω από τους 16 ° C, η ανάπτυξη είναι πολύ κακή. Τα φυτά Tomatillo προτιμούν την πλήρη έκθεση στον ήλιο και τις ζεστές τοποθεσίες.

Πηγή: Wikipedia

Άλλες ονομασίες:

Tomatillo, Φυσαλίδα, Physalis, Golden Berry, Cape Goosberry, Poha, Jam fruit, Uvilla, Uchuva

Πηγή: sifis.gr