Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Τυρί προβολόνε

Τυρί προβολόνε
Eat4health

Προέλευση

Το τυρί προβολόνε (τυρί provolone) είναι ένα ημίσκληρο τυρί ιταλικής προέλευσης το οποίο φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Κατά την παρασκευή του, του δίνεται σχήμα σαλαμιού ή σαν μακρόστενο αχλάδι. Συνήθως έχει μήκος έως και 15cm. Θεωρείται ευπαθές προϊόν και συνίσταται η κατανάλωσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τρώγεται σκέτο σαν λιχουδιά ή συνοδευτικός μεζές αλλά και λιωμένο σε φαγητά.

Συνταγές με προβολόνε

 

Κοτόπουλο με παρμεζάνα

Ιταλικό κοτόπουλο παρμεζάνα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το προβολόνε για να κάνετε την παρακάτω συνταγή:

Πένες με κοτόπουλο και μανιτάρια

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 πακέτο ζυμαρικά πένες

250 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο

300 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα

1 ½ λίτρο γάλα

½ κούπα αλεύρι

½ κούπα λιαστές ντομάτες

1 ½ κούπα τυρί προβολόνε τριμμένο

1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

4 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Βράζουμε τις πένες τόσο ώστε να είναι λίγο πιο σκληρά από αλντέντε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε εκεί καλά το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Βγάζουμε το κρέας από τη φωτιά, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τη λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετάκια τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, το αλεύρι και το σκόρδο και τα κάνουμε μπεσαμέλ προσθέτοντας σταδιακά καυτό το γάλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη λιαστή ντομάτα, το τυρί προβολόνε και τη μισή ποσότητα από την παρμεζάνα.

Βήμα 4

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ και απλώνουμε τις πένες και το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα, αφήνουμε να σταθεί για πέντε-δέκα λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Πρόλευση

Provolone, provola και provoleta είναι εκδοχές του ίδιου βασικού τυριού, ενώ υπάρχει και provolone καπνιστό. Ο όρος προβολόνε εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε άρχισε να παρασκευάζεται στις νότιες περιοχές της Ιταλίας και αυτό το συγκεκριμένο τυρί πήρε τη σημερινή μεγάλου μεγέθους μορφή του. Οι μικρότερου μεγέθους παραλλαγές ονομάζονται provola και βγαίνουν σε ποικιλίες απλού ή καπνιστού (affumicata). Το σύγχρονο τυρί προβολόνε είναι τυρί από πλήρες αγελαδινό γάλα με απαλό δέρμα, το οποίο παράγεται κυρίως στις περιοχές του ποταμού Πάδου. (στην κοιλάδα της Λομβαρδίας και του Βένετο). Παράγεται σε διάφορα σχήματα: σαν ένα πολύ μεγάλο λουκάνικο το οποίο μπορεί να φτάνει σε διάμετρο από 30 έως και 90 εκ., ή σε σχήμα περικομμένης φιάλης ή σε μεγάλο σχήμα αχλαδιού με χαρακτηριστικό «κουμπί» για κρέμασμα. Το τυπικό βάρος είναι γύρω στα 5 κιλά.

Το provolone είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο ωριμάζει για τουλάχιστον 4 μήνες. Υπάρχει σε πολύ έντονη γεύση ως provolone piccante (έντονη/πικάντικη) και provolone dolce (γλυκό) με πολύ ήπια γεύση. Στο provolone piccante η έντονη πικάντικη γεύση παράγεται με κατσικίσια λιπάση (ένζυμο). Ενώ στην έκδοση του provolone dolce χρησιμοποιείται μοσχαρίσια λιπάση. Τα τυριά provolone Valpadana και provolone del Monaco (από την περιοχή της Νάπολης στην Ιταλία) έχουν λάβει πιστοποίηση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: i-food.gr

Παραγωγή

Αν και κατάγεται από τη Νότια Ιταλία, η μεγάλη παραγωγή του γίνεται στην κοιλάδα του Πάδου στη Βόρεια Ιταλία. Φτιάχνεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα με τη μέθοδο Pasta filata (όπως η μοτσαρέλα) και πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής του. Όταν είναι νεαρό (2-3 μηνών) έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και γλυκιά γαλακτερή γεύση και για τον λόγο αυτό ονομάζεται provolone dolce (γλυκό) Όταν ωριμάσει περισσότερο αποκτά μια πιο δυνατή και πικάντικη γεύση και πιο έντονο κίτρινο χρώμα. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται provolone piccante (έντονη/πικάντικη). Μπορεί να φαγωθεί ψητό με ψωμί ή τριμμένο μέσα σε ριζότο.

Πηγή: cheeselovers.gr

Συνδυάστε με φρεσκα ζυμαρικα, ροζε κρασια, λευκά κρασιά, ερυθρα κρασια, αφρώδεις οίνοι, ιταλικό τυρί μακράς διάρκειας (*πικάντικο Ιταλίας), provolone valpadana, με άλλα λευκά τυριά, χυμοί ψυγείου, ξηροί καρποί, αποξηραμενα φρουτα, γλυκά του κουταλιού, αυγά ψαριών, πιπεριες μελιτζανες, εξωτικα φρουτα, πατατες κρεμμυδια, ειδη ζαχαροπλαστικης, μαγειρέψτε με μπέικιν πάουντερ, κορν φλάουρ

Ανακαλύψτε κι άλλες γεύσεις στο Eatforhealth και αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, ημιετοιμα γευματα και έτοιμα γεύματα.

Article Categories:
Γαλακτοκομικά · Υλικά

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..