Διάφορα

Φυστικέλαιο

Φυστικέλαιο

Το φυστικέλαιο, επίσης γνωστό ως αραχιδέλαιο ή αραχιδέλαιο, είναι ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από τα φυστίκια. Το λάδι έχει συνήθως μια ήπια ή ουδέτερη γεύση αλλά, εάν παρασκευάζεται με καβουρδισμένα φυστίκια, έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα φυστικιού.

Χρησιμοποιείται συχνά στην αμερικανική κουζίνα, κινεζική κουζίνα, ινδική κουζίνα, αφρικανική και νοτιοανατολική ασιατική κουζίνα, τόσο για γενικό μαγείρεμα, όσο και στην περίπτωση του ψητού λαδιού, για πρόσθετη γεύση.

Το φυστικέλαιο, όπως και άλλα φυτικά έλαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σαπουνιού με τη διαδικασία της σαπωνοποίησης. Το φυστικέλαιο είναι ασφαλές για χρήση ως λάδι μασάζ .

Αλλεργιογόνα

Όσοι είναι αλλεργικοί στα φυστίκια μπορούν να καταναλώνουν μόνο ειδικά επεξεργασμένο φυστικέλαιο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν το βιολογικό του λάδι. Τα περισσότερα εξαιρετικά εξευγενισμένα φυστικέλαια αφαιρούν τα αλλεργιογόνα των φυστικιών και έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για «τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργικών στα φιστίκια άτομα».

Ωστόσο, τα φυστικέλαια ψυχρής έκθλιψης μπορεί να μην απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα και επομένως θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για άτομα με αλλεργία στα φιστίκια. Δεδομένου ότι ο βαθμός επεξεργασίας για οποιοδήποτε συγκεκριμένο προϊόν είναι συχνά ασαφής, πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να μην καταναλώνονται