Ιαπωνική Κουζίνα

Χοιρινό Okinawa Shoyu

Χοιρινό Okinawa Shoyu

Χοιρινό Okinawa Shoyu: Ενα πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας από την Οκινάουα μαριναρισμένο με σάλτσα σόγιας και αργά μαγειρεμένο χοιρινό. Ουσιαστικά είναι κοκκινιστή χοιρινή κοιλιά! Αυτό το πιάτο είναι πικάντικο, γλυκό (χάρη στο mirin και την καστανή ζάχαρη) και αλμυρό (χάρη στη σάλτσα σόγιας) και συνδυάζεται τέλεια με ένα μεγάλο μπολ με ρύζι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

3/4 του κιλού χοιρινή κοιλιά
½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε την κοιλιά του χοιρινού σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με νερό περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από το χοιρινό. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Πετάξτε το νερό και γεμίστε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από το χοιρινό. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το χοιρινό, περίπου για 1 ώρα.

Βήμα 2
Αφαιρέστε το χοιρινό από το νερό και τοποθετήστε το σε ένα ξύλο κοπής. Αφήστε το χοιρινό να κρυώσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια κόψτε το χοντρό δέρμα και πετάξτε το. Κόψτε το υπόλοιπο χοιρινό κρέας σε φέτες πλάτους 2,5 εκατοστών.

Βήμα 3
Βάλτε τη σάλτσα σόγιας, την καστανή ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι νερό, το κρασί mirin, το τζίντζερ και το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε την κομμένη χοιρινή κοιλιά και αφήστε να πάρει μια βράση ξανά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου ακριβώς πάνω από το κρέας και τη σάλτσα. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό, για 30 με 45 λεπτά, γυρνώντας το χοιρινό αρκετές φορές για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Σημειώσεις του Μάγειρα:
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χοιρινή κοιλιά, αλλά και το χοιρινό φιλέτο ή τα χοιρινά παϊδάκια είναι επίσης υπέροχες.

Καλή όρεξη!