Ο ψητός τόνος με σουσάμι είναι μια εκπληκτική ιαπωνική συνταγή! Ένας εκρητικός συνδυασμός δύο υπέροχων μαρινάδων! Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη, για ένα εντελώς gluten free γεύμα. Σερβίρετε με πάστα γουαζάμπι και ρύζι.
Τόνος Συνταγές
Υλικά που θα χρειαστείτε
¼ φλιτζάνι ταμάρι (σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη)
¼ φλιτζάνι σησαμέλαιο
2 κουταλιές της σούπας μιρίν (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές ξίδι κρασί ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (ή περισσότερο για γεύση)
4 φιλέτα τόνου
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι (ή περισσότερο για γεύση)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Χτυπήστε ελαφρά το ταμάρι, το σησαμέλαιο, το μιρίν, το μέλι, το ξύδι, το τζίντζερ, τα πράσινα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί σε ένα μπολ μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βουτήξτε τα φιλέτα τόνου στη μαρινάδα και ψύξτε για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βήμα 2
Απλώστε το σουσάμι σε ένα πιάτο. Αφαιρέστε τον τόνο από τη μαρινάδα και πετάξτε τη μαρινάδα. Πιέστε τον τόνο μέσα στο σουσάμι μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
Βήμα 3
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα (από χυτοσίδηρο) σε υψηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Μαγειρέψτε τον τόνο στο καυτό λάδι μέχρι να ψηθεί όσο επιθυμείτε, από 30 δευτερόλεπτα έως και 5 λεπτά ανά πλευρά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 10 λεπτά
Μερίδες: 4
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
487,1 θερμίδες, 42,8 g πρωτεΐνης, 14,6 g υδατάνθρακες, 65,2 mg χοληστερόλης, 1066,4 mg νατρίου.
Αν σας άρεσε αυτή η ιαπωνική συνταγή, μπορείτε επίσης να δείτε τη συνταγή για βοδινά σουβλάκια Κουσιγιάκι