Όσπρια

Αρακάς

Αρακάς

Τι είναι ο αρακάς;

Ο αρακάς είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και καταναλώνεται κυρίως όταν είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος. Πρόκειται για τους πράσινους καρπούς του φυτού Pisum sativum, οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε λοβούς και συλλέγονται πριν ωριμάσουν πλήρως, ώστε να έχουν απαλή γεύση και μαλακή υφή. Είναι γνωστός για τη διακριτική γλυκύτητα και το ζωντανό πράσινο χρώμα του, αλλά και για την ευκολία με την οποία μπορεί να ενταχθεί σε δεκάδες συνταγές της καθημερινής μαγειρικής.

Στην ελληνική κουζίνα, ο αρακάς αποτελεί βασικό υλικό για λαδερά φαγητά, ενώ σε διεθνές επίπεδο χρησιμοποιείται ευρέως σε σούπες, πουρέδες, σαλάτες και συνοδευτικά. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τα διατροφικά του οφέλη.

Θρεπτική αξία και οφέλη

Ο αρακάς θεωρείται «υπερτροφή» χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνες Α, Κ και C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες τον καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο σε φυτικές δίαιτες και νηστίσιμες περιόδους.

Ένα από τα πιο σημαντικά του οφέλη είναι η στήριξη της καλής πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, ο αρακάς είναι εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή επιδιώκουν απώλεια βάρους.

Πώς να μαγειρέψετε τον αρακά

Ο αρακάς μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα. Μία από τις πιο γνωστές συνταγές είναι ο “αρακάς λαδερός” με πατάτες, καρότα, ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συχνά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ή ως μέρος μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τον αρακά σε σούπες λαχανικών, να τον πολτοποιήσετε σε πουρέ για να συνοδεύσετε ψητά ή να τον προσθέσετε σε σαλάτες με κινόα ή κους-κους. Σε πιο σύγχρονες εκδοχές, ο αρακάς χρησιμοποιείται ακόμη και ως βάση για πράσινα vegan burgers.

Εκτός από τον κλασικό τρόπο μαγειρέματος, μπορεί να σοταριστεί ελαφρά με βούτυρο ή ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο για ένα απλό αλλά πλούσιο συνοδευτικό.

Φρέσκος ή κατεψυγμένος;

Ο αρακάς είναι διαθέσιμος στην αγορά σε δύο βασικές μορφές: φρέσκος και κατεψυγμένος. Ο φρέσκος αρακάς κυκλοφορεί την άνοιξη, όταν γίνεται η συγκομιδή του, και πρέπει να καταναλωθεί σχετικά γρήγορα για να διατηρήσει τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά.

Αντίθετα, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι διαθέσιμος όλο τον χρόνο και έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης διάρκειας ζωής. Οι σύγχρονες μέθοδοι κατάψυξης επιτρέπουν τη διατήρηση σχεδόν όλων των διατροφικών ιδιοτήτων του λαχανικού, κάτι που τον καθιστά ιδανική λύση για όσους θέλουν να έχουν πάντα πρόχειρο ένα υγιεινό συστατικό στο ψυγείο τους.

Καλλιέργεια και παραγωγή

Ο αρακάς καλλιεργείται σε εύκρατες περιοχές με δροσερό κλίμα, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι φυτό που δεν απαιτεί πολλά λιπάσματα και θεωρείται εύκολο στην καλλιέργεια για ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Ο κύκλος ανάπτυξής του διαρκεί περίπου 60-70 ημέρες και τα φυτά φτάνουν σε ύψος μέχρι και 1 μέτρο. Οι λοβοί συλλέγονται όταν είναι ακόμη πράσινοι και τρυφεροί, και στη συνέχεια συσκευάζονται ή καταψύχονται για διανομή.

FAQs – Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον αρακά

Τι διατροφική αξία έχει ο αρακάς;

Ο αρακάς αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, προσφέροντας σημαντική διατροφική αξία. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και ιδανικός για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή ή διατροφή για παιδιά.

Τι είναι το pisum sativum και πώς σχετίζεται με τον αρακά;

Το pisum sativum είναι η επιστημονική ονομασία για το φυτό του αρακά. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως πίσον το ήμερον, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ποια είναι τα βασικά είδη παρασκευής του αρακά;

Ο λαδερός αρακάς και ο κοκκινιστός αρακάς είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι παρασκευής. Ο πρώτος περιλαμβάνει άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι, κρεμμυδάκια φρέσκα ή κρεμμύδι ξερό, ενώ ο δεύτερος συνδυάζεται με πελτέ ντομάτας για πιο έντονη γεύση.

Μπορεί να καταναλωθεί και ως συνοδευτικό;

Ναι, ο αρακάς ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι είναι ελαφρύς και χορταστικός. Ειδικά όταν είναι αρακάς λεμονάτος, προσθέτει φρεσκάδα στο πιάτο.

Ποια συστατικά περιέχει ο αρακάς;

Ο αρακάς περιέχει βιταμίνες Α, Κ και C, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλές θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία, λόγω της φυσικής του σύνθεσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρισμένος;

Ο αρακάς καθαρισμένος είναι ιδανικός για μαγείρεμα χωρίς προετοιμασία. Κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά κατεψυγμένος και έτοιμος για χρήση.

Ποια υλικά ταιριάζουν με τον αρακά;

Ταιριάζει με ξερό κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο ψιλοκομμένο, καρότο και πατάτα, ανάλογα με τη συνταγή και τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες συνταγές με αρακά;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνεις ιδέες και συνταγές με αρακά, όπως αρακάς λαδερός, κοκκινιστός αρακάς, ή αρακάς λεμονάτος. Η πλατφόρμα μας σέβεται πλήρως τα προσωπικών δεδομένων σας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορείτε να διαβάσετε την πολιτική απορρήτου στην ιστοσελίδα μας.