Υγεία & Ομορφιά

Βάρος κατά τη γέννηση: μπορεί να επηρεάσει την νοημοσύνη του βρέφους;

Βάρος κατά τη γέννηση μπορεί να επηρεάσει την νοημοσύνη του βρέφους;

Σύμφωνα με μία διεθνή επιστημονική μελέτη όσοι έχουν γεννηθεί πρόωρα ή με πολύ μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, εμφάνισαν μικρότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με το μέσο όρο. Η γέννηση με χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) όχι μόνο στην παιδική ηλικία και στην ενηλικίωση, αλλά ακόμη και στην ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη της Δανίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές IQ μεταξύ των μωρών με μικρό βάρος και φυσιολογικού βάρους παρέμειναν σταθερές και αργότερα στη ζωή τους. Ακόμη και εντός του φυσιολογικού εύρους βάρους γέννησης, υψηλότερα βάρη ισοδυναμούσαν με ελαφρώς υψηλότερο IQ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Flensborg-Madsen

«Διαπιστώσαμε ότι η σχέση μεταξύ βάρους γέννησης και νοημοσύνης είναι σταθερή από τη νεαρή ενήλικη ζωή έως τη μέση ζωή». Δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας μελέτης Trine Flensborg-Madsen του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. «Υπάρχουν μακροχρόνιες γνωστικές συνέπειες του βάρους γέννησης που δεν μειώνουν», δήλωσε ο Flensborg-Madsen μέσω email.

Τα βάρη γεννήσεων κάτω των 2,5 κιλών έχουν από καιρό συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πιθανότητα για χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) στη νεολαία. Το κανονικό βάρος γέννησης κυμαίνεται από 2,5 κιλά έως 4 κιλά και το μέσο βάρος των βρεφών στην τρέχουσα μελέτη ήταν 3,3 κιλά.

Σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν στα 2,5 κιλά ή λιγότερο, τα βρέφη με βάρος γέννησης 3,5 έως 4 κιλά σημείωσαν πάνω από πέντε βαθμούς υψηλότερα σε τεστ IQ στην ηλικία των 28 ετών. Και ο δείκτης παρέμεινε σταθερός ακόμα και στην ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 22 εκατομμύρια μωρά, ή το 16% των βρεφών, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης κάθε χρόνο. Αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής, σύμφωνα με τη UNICEF, το Ταμείο Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μωρά είναι συχνά λιποβαρή όταν γεννιούνται πρόωρα ή έχουν περιορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Και τα δύο αυτά προβλήματα είναι πιο κοινά στον αναπτυσσόμενο κόσμο και συμβαίνουν συνήθως επειδή οι μητέρες έχουν επιπλοκές εγκυμοσύνης που συνδέονται με τη φτώχεια ή την κακή διατροφή.

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 4.700 μωρά που γεννήθηκαν στην Κοπεγχάγη από το 1959 έως το 1961. Συμπεριλαμβανομένων των αρχείων γέννησης και των αποτελεσμάτων από αξιολογήσεις πληροφοριών που έγιναν όταν οι συμμετέχοντες ήταν 19, 28 και 50 ετών.

Ταξινόμησαν τα μωρά σε πέντε κατηγορίες βάρους:

  • 2,5 κιλά ή λιγότερο
  • 2,5 κιλά έως 3 κιλά
  • πάνω από 3 κιλά έως 3,5 κιλά
  • περισσότερο από 3,5 κιλά έως 4 κιλά και
  • περισσότερο από 4 κιλά.

Τα μωρά μέσου βάρους στη μελέτη μειώθηκαν στη μεσαία κατηγορία άνω των 3 κιλών έως 3,5 κιλά.

Το βάρος γέννησης συσχετίστηκε σημαντικά με την ευφυΐα και στις τρεις αξιολογήσεις παρακολούθησης, αναφέρουν οι ερευνητές στην Παιδιατρική.

Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και μετά την προσαρμογή των ερευνητών για άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη νοημοσύνη. Όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και η ηλικία κύησης των μωρών. Ένα χαμηλό βάρος γέννησης δεν μπορεί να εξηγήσει όλη αυτή τη σχέση, επειδή ο συσχετισμός διατηρήθηκε επίσης μεταξύ μωρών που γεννήθηκαν σε μια σειρά από υγιή βάρη, σημειώνουν επίσης οι συγγραφείς.

Η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδείξει ότι το χαμηλό βάρος γέννησης προκαλεί άμεσα χαμηλότερες βαθμολογίες IQ ή ότι τα βαρύτερα μωρά είναι πιο έξυπνα.

Ένας άλλος περιορισμός είναι η πιθανότητα πολλών παραγόντων που δεν διερευνήθηκαν στη μελέτη. Όπως το περιβάλλον στο σπίτι, το μητρικό άγχος ή η γονική νοημοσύνη, να επηρεάσουν τα μελλοντικά αποτελέσματα IQ των μωρών, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Οι γονείς επίσης δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή το απόλυτο μέγεθος του αποτελέσματος είναι πολύ μικρό, δήλωσε η Δρ. Susan Shenkin, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Πριν από πολλές δεκαετίες, η περιορισμένη προγεννητική φροντίδα θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα μωρά στη μελέτη εξελίχθηκαν με τρόπους διαφορετικούς για τα βρέφη που γεννιούνται σήμερα, δήλωσε η Skenkin..

«Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρήγορα πριν από τη γέννηση και συνεπώς το χαμηλότερο βάρος γέννησης μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα φτωχότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη του εγκεφάλου», πρόσθεσε. “Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν το χαμηλό βάρος γέννησης” προκαλεί “χαμηλότερες βαθμολογίες δοκιμών γνωστικής ικανότητας.”