Τούρκικη Κουζίνα

Γεμιστή μελιτζάνα Karniyarik

Γεμιστή μελιτζάνα Karniyarik

Η γεμιστή μελιτζάνα Karniyarik είναι μια παραδοσιακή τούρκικη συνταγή που θα σας εκπλήξει! Το «Karniyarik» σημαίνει «χωρισμένη κοιλιά», η οποία αναφέρεται στην τεχνική που χρησιμοποιείται για να τα γεμίσει, αν και ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας σας, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει η “φουσκωμένη κοιλιά”. Σερβίρετε με ρύζι και σάλτσα γιαουρτιού, όπως τζατζίκι. Γαρνίρετε με επιπλέον λωρίδες πιπεριάς αν θέλετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε

2 ½ κουταλιές ελαιόλαδο, χωριστά

4 μεσαίες μελιτζάνες

1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 πρέζα αλάτι

1 κιλό αλεσμένο αρνί

4 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας πάστα τομάτας

1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζάνι πιπεριές κομμένες σε κύβους

¾ φλιτζάνι καυτερές πιπεριές Χιλής, κομμένες σε φέτες

1 φλιτζάνι φρέσκο ​​τριμμένο τυρί Pecorino

1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Αλείψτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψί.

Βήμα 2

Ξεφλουδίστε 4 λωρίδες, σε ίση απόσταση μεταξύ τους, από κάθε μελιτζάνα. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες στο ταψί.

Βήμα 3

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου αρχίσει να μαλακώνει η μελιτζάνα, για 45 έως 60 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τον φούρνο ανοιχτό και αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε έως ότου τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή και αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσοκαστανό, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το αλεσμένο αρνί και μαγειρέψτε, σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 5

Προσθέστε σκόρδο, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, καγιέν, δεντρολίβανο, μαϊντανό, τοματοπολτό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο αρνί. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τις καυτερές πιπεριές. Μαγειρέψτε για 3 έως 4 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το τυρί Pecorino.

Βήμα 6

Χαράξτε ένα άνοιγμα σε κάθε μελιτζάνα, στο σημείο όπου ξεφλουδίσατε τις λωρίδες. Ανοίξτε τις μελιτζάνες με δύο κουτάλια και αφαιρέστε τους υπερβολικούς σπόρους αν θέλετε. Προσθέστε μέσα το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και γεμίστε με το μείγμα αρνιού. Απλώστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κορυφή. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου στο πιάτο.

Βήμα 7

Συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου οι μελιτζάνες γίνουν αρκετά μαλακές, για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρετε από πάνω με τα υγρά του από το ταψί.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα 45 λεπτά

Μερίδες: 4

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

586,9 θερμίδες, πρωτεΐνη 36,4 g, υδατάνθρακες 41,1 g, λίπος 33,5 g, χοληστερόλη 108,4 mg, νάτριο 1553.4 mg.

Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και μελιτζάνες με σκόρδο και καρύδια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *