Ελληνική Κουζίνα

Ελληνική λεμονόπιτα

Ελληνική λεμονόπιτα

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια αυθεντική ελληνική συνταγή για ένα ιδιαίτερο γλυκό, την λεμονόπιτα. Αυτό το ελληνικό επιδόρπιο φτιάχνεται με γιαούρτι, χυμό και ξύσμα λεμονιού και τριμμένο φύλλο ζύμης. Η υφή του και η απολαυστική του γεύση είναι μοναδική και δεν θα πιστεύετε πόσο εύκολο είναι να το φτιάξετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
ξύσμα και χυμό από λεμόνια
2 λεμόνια,
Κέικ:
1 συσκευασία (μισό κιλό) φύλλο ζύμης
1 δοχείο (450 γραμμάρια) γιαούρτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
λεμόνια, ξύσμα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα από 2 λεμόνια σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και βράζουμε δυνατά για 8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού από 4 λεμόνια. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το κέικ.

Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψί με λάδι.

Βήμα 3
Αφαιρέστε τα φύλλα ζύμης από τη συσκευασία. Κόβουμε κάθε φύλλο σε φέτες και στοιβάζουμε στο ταψί. Αφήστε τα κομμένα φύλλα να στεγνώσουν λίγο όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4
Βάλτε το γιαούρτι, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου για 2 λεπτά. Ρίξτε τα πάνω από το τριμμένο φύλλο στο ταψί και απλώστε τα απαλά ώστε το μείγμα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πάνω πλευρά και να σφίξει η γέμιση, περίπου για 45 λεπτά.

Βήμα 6
Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι. Αφήστε στην άκρη μέχρι να ρουφήξει το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού, τουλάχιστον για 1 ώρα. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!