Καρυκεύματα

Ζωμός βοδινού

ζωμός βοδινού

Ο ζωμός βοδινού (συμπυκνωμένος ή ελαφρύς) είναι μια αρωματική βάση που χρησιμοποιείται σε σάλτσες, μαγειρευτά, πουρέ, σούπερ, κτλ με γεύση βοδινού κρέατος. Όπως όλοι οι ζωμοί, έτσι και αυτός, εμπλουτίζει το φαγητό με την επιθυμητή ένταση βοδινής γεύσης.

Συνήθως προσθέτουμε ζωμό βοδινού προκειμένου να δώσουμε λίγο πιο έντονη γεύση σε ουδέτερα ή σχετικά ουδέτερα φαγητά.

Πως να φτιάξετε σπιτικό ζωμό βοδινού

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1,5 κιλό κόκαλα από βόδι με υπολείμματα από κρέας (τεμαχισμένα)

1 κουταλιά του γλυκού κόκκους πιπεριού

2 λίτρα νερό

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι

2 φύλλα δάφνης

1 καρότο

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλωναράκια θυμάρι

1 κλωνάρι σέλινο

20 gr ντοματοπολτό

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής:

Ξεφλουδίστε και ξεπλύντε καλά τα λαχανικά σας. Ξεπλύντε καλά τα κόκαλα. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταίνεται και προσθέστε λίγο λάδι. Στη συνέχεια τσιγαρίστε τα κόκαλα.

Μόλις τσιγαριστούν αρκετά και πάρουν χρώμα τα κόκαλα, προσθέστε όλο το νερό στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον ντοματοπολτό και τα λαχανικά. Ανακατεύστε απαλά και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες, ξαφρίζοντας συστηματικά. Δεν κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και προσέχουμε έτσι ώστε ίσα ίσα να βγάζει μερικές φούσκες η κορυφή του ζωμού.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει, πριν το βάλουμε στο ψυγείο, έτσι ώστε αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Ο ζωμός είναι έτοιμος! Μπορείτε να τον κρατήσετε για 3-4 μέρες στο ψυγείο σας ή να το καταναλώσετε άμεσα