Ελληνική Κουζίνα, Νηστίσιμες Συνταγές

Θαλασσινά με κους κους

Θαλασσινά με κους κους

Τα θαλασσινά με κους κους ενδείκνυνται για τη νηστεία της Σαρακοστής! Δοκιμάστε αυτή τη νηστίσιμη συνταγή και συνοδεύστε το πιάτο σας με τυροκαυτερή ή μπουργιουρντί και λευκό κρασί!

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 ½ κιλό θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καραβίδες)

Καλαμπόκι ή ρεβίθια κονσέρβας 100 γρ., βρασμένα

200 γρ. αρακάς κατεψυγμένος

500 γρ. ουρές, πεσκανδρίτσα ή μπακαλιάρος, χωρίς κόκαλα και πέτσα

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1½ λίτρο ζωμός λαχανικών

500 γρ. πλιγούρι ή κους κους

1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό

2 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι για γεύση

πιπέρι για γεύση

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Βράζετε σε 1 φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά την πεσκανδρίτσα ή το μπακαλιάρο και τα στραγγίζετε. Πλένετε καλά τα οστρακοειδή. Τρίβετε τα κελύφη των μυδιών και αφαιρείτε τα «γένια» τους. Τα ξεπλένετε πάλι.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε τα θαλασσινά, αρκετό πιπέρι και 1 κουταλιά τριμμένο μαϊντανό. Τα βράζετε χωρίς νερό μέχρι να ανοίξουν. Φιλτράρετε το ζουμί στο οποίο έβρασαν και το ανακατεύετε με το ζουμί από τα ψάρια και το ζωμό των λαχανικών.

Βήμα 3

Σε μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα σοτάρετε το κους κους ή το πλιγούρι και το κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι για 2’. Σβήνετε με το κρασί. Περιχύνετε κατά διαστήματα το πλιγούρι με το ζεστό ζωμό και ανακατεύετε. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι ή το κους κους για 12’-13’.

Βήμα 4

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτετε τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή), το καλαμπόκι ή τα ρεβίθια και τον αρακά και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και άνηθο και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 25 λεπτά

Μερίδες: 6