Ιρλανδική Κουζίνα

Ιρλανδική ριζόσουπα

Ιρλανδική ριζόσουπα

Μια παραδοσιακή συνταγή για Ιρλανδική ριζόσουπα, ιδανική για να σας ζεστάνει το χειμώνα! Μια άλλη ονομασία αυτής της ιρλανδικής συνταγής είναι «η σούπα του άρρωστου». Είναι μια πλούσια σούπα πατάτας που ταιριάζει υπέροχα με Ιρλανδικό ψωμί σόδας και ιρλανδική μπύρα!

Υλικά που θα χρειαστείτε

¼ φλιτζάνι βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ωμό

2 πράσα, ωμά

4 σκελίδες σκόρδο, ωμές

1 μίσχο σέλινο, ωμό

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ξεχωριστά

5 μεσαίες πατάτες, ωμές

1 ¼ φλιτζάνια μικρά καρότα (baby carrots)

3 κουταλιές της σούπας κρεμμυδάκια, ωμά

¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 πρέζα αλάτι

6 κουταλιές της σούπας τυρί τσένταρ

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Λιώστε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο και το σέλινο στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τα 4 φλιτζάνια ζωμού λαχανικών στην κατσαρόλα. Προσθέστε τις πατάτες. Αφήστε το μείγμα να βράσει, μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και μαγειρέψτε το μείγμα για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 3

Χωρίστε το μείγμα σε 3 παρτίδες με ίσες ποσότητες υγρού και λαχανικών. Αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Ρίξτε 1 παρτίδα του μείγματος σε ένα μπλέντερ, γεμίζοντας τη στάμνα όχι περισσότερο από τη μέση. Κρατήστε το καπάκι του μπλέντερ σταθερά στη θέση του και ξεκινήστε προσεκτικά το μπλέντερ. Χτυπήστε ελαφρά αλλά μην αφήσετε το μείγμα να γίνει εντελώς πουρές. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τη δεύτερη παρτίδα. Ξαναβάλτε τις δυο παρτίδες στην κατσαρόλα.

Βήμα 5

Χωρίστε την τρίτη παρτίδα σε δύο ίσες παρτίδες. Χτυπήστε μόνο μία από τις δύο παρτίδες πριν τις επιστρέψετε και τις δυο στην κατσαρόλα.

Βήμα 6

Ρίξτε το 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράστε το σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν, για 5 έως 7 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Βήμα 7

Ανακατέψτε το κρεμμυδάκι και την κρέμα γάλακτος μέσα από τον πουρέ. Συνεχίστε να μαγειρεύετε άλλα 5 λεπτά.

Βήμα 8

Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε από πάνω το τυρί τσένταρ και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 40 λεπτά

Μερίδες: 6

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

407,7 θερμίδες, 8,3 g πρωτεΐνης, 45,8 g υδατάνθρακες, 69,8 mg χοληστερόλης, 544,3 mg νατρίου.


Αν σας άρεσε αυτή η ιρλανδική συνταγή, τότε δείτε και τη συνταγή για Ιρλανδικές μπριζόλες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *