Ζαμπαγιόνε ή ζαμπαγιόν: Είναι ένα γλυκό της ιταλικής κουζίνας, το οποίο πέρασε και στη γαλλική κουζίνα. Είναι αφρώδης κρέμα η οποία φτιάχνεται σε χαμηλή φωτιά με κρόκους αυγών, ζάχαρη και κρασί, ενώ συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα. Σερβίρεται ζεστό, συνήθως σε ποτήρια και συνοδεύεται από μπισκότα. Σε αυτό το κλασικό ιταλικό επιδόρπιο, τα γλυκά, ζουμερά φρούτα είναι τυλιγμένα σε μια πλούσια αλλά απίστευτα ελαφριά κρέμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ φλιτζάνι φράουλες – ξεφλουδισμένες, κομμένες στη μέση και μετά σε φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
¼ φλιτζάνι ξηρό κρασί Marsala
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατεύουμε απαλά τις φράουλες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τρέξουν οι χυμοί, περίπου για 1 ώρα.
Βήμα 2
Μοιράστε τα φρούτα σε 2 μικρά, διάφανα μπολ σερβιρίσματος ή ποτήρια κοκτέιλ.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το κρασί marsala σε μια κατσαρόλα και βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά. Κρατήστε το χείλος της κατσαρόλας με μια πετσέτα. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να σχηματίσει χαλαρές κορυφές, για 7 ή 8 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό αν το αγγίξετε.
Βήμα 4
Ρίχνουμε την κρέμα με κουτάλι πάνω από τις φράουλες. Σερβίρετε όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή.
Σημείωση του Μάγειρα:
Αντί να βάλετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να χτυπήσετε την κρέμα, μπορείτε να την βάλετε πάνω από μια άλλη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει.
Καλή όρεξη!