Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Κάπαρη

  • Eat4health
  • on 24 Φεβρουαρίου 2021
  • Likes!
Κάπαρη
Eat4health

Η κάπαρη ή κάππαρις η ακανθώδης (Λατινική ονομασία: Capparis spinosa) είναι πολυετές (perennial) φυτό που φέρει στρογγυλεμένα, σαρκώδη φύλλα και μεγάλα λευκά προς ροζ-λευκά άνθη.
Το φυτό είναι γνωστό για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) (κάππαρη), που χρησιμοποιούνται συχνά ως καρύκευμα και τους καρπούς (μούρα κάππαρης). Από τα οποία και τα δύο συνήθως καταναλώνονται τουρσί. Άλλα είδη του είδους κάππαρις (Capparis), επίσης συλλέγονται μαζί όπως η Κ. η ακανθώδης (C. spinosa) για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς και τους καρπούς τους. Άλλα μέρη του είδους Κάππαρις (Capparis), χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών.

Προέλευση

Η κάππαρις η ακανθώδης έχει βρεθεί σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο, Ανατολική Αφρική, Μαδαγασκάρη, Νότιο-Δυτική και Κεντρική Ασία, Ιμαλάια, Νησιά του Ειρηνικού, Ινδοϊμαλάια και Αυστραλία. Είναι παρούσα σε όλες σχεδόν τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και περιλαμβάνεται στη χλωρίδα των περισσοτέρων εξ αυτών, αλλά αν είναι αυτόχθονη στην περιοχή αυτή είναι αβέβαιο. Αν και η χλωρίδα της περιοχής της Μεσογείου έχει σημαντικό ενδημισμό, ο θάμνος κάππαρης θα μπορούσε να προέρχεται από τις τροπικές περιοχές και να έχει εγκλιματιστεί αργότερα στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η ταξινομική κατάσταση στα είδη είναι αμφιλεγόμενη και αδιακανόνιστη. Τα είδη εντός του γένους κάππαρις (capparis), είναι εξαιρετικά μεταβλητά και άλλα είδη υβριδίων ήταν κοινά σε όλη την εξελικτική ιστορία του γένους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι συγγραφείς έχουν θεωρήσει την C. spinosa να αποτελείται από πολλαπλά διακριτά είδη, άλλοι, ότι η ταξινομική βαθμίδα είναι ένα μόνο είδος με πολλαπλές ποικιλίες ή υποείδη ή ότι η ταξινομική βαθμίδα C. spinosa είναι ένα υβρίδιο μεταξύ της C. orientalis και C. sicula.

Καλλιέργεια

Η κάππαρη πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μόσχευμα. Παρότι η κάπαρη φυτρώνει εκεί που δεν την περιμένεις, οι δύο τρόποι πολλαπλασιασμού στην πράξη έχουν πολλές δυσκολίες. Οι σπόροι της κάππαρης έχουν μια εξωτερική φλούδα που είναι πολύ δύσκολο να διαπεραστεί από το νερό για να βλαστήσει το έμβρυο. Ακόμη κι όταν βλαστήσει ο σπόρος και βγει το φυτό βάζοντας τα στη τελική θέση αναμένουμε συνήθως στα τέσσερα φυτά να επιζήσει το ένα. Ο πολλαπλασιασμός με βλαστό που παίρνουμε από το φυτό έχει κι αυτός πολύ λίγες πιθανότητες να είναι επιτυχής ακόμη κι αν φανεί ότι αρχικά έχει πιάσει.
Στην Ιταλία και Τουρκία παράγουν φυτά κάππαρης. Πιθανόν αυτό να γίνεται με in vitro καλλιέργεια ιστών. Η Τουρκία παράγει αρκετή από ότι φαίνεται κάππαρη τουρσί την οποία εξάγει ακόμη και στην Ελλάδα. Καλλιέργεια κάππαρης γίνεται και στην Κύπρο.

Πηγή: Wikipedia

διατροφική αξία της κάπαρης
Θρεπτικά συστατικά Διατροφική αξία ανά 100g Διατροφική αξία ανά 1 κουτ. της σούπας (στραγγισμένη)
Ενέργεια (kcal) 23 2
Πρωτεΐνες (g) 2,4 0,2
Λιπαρά (g) 0,9 0,07
Υδατάνθρακες (g) 4,9 0,4
Εκ των οποίων σάκχαρα (g) 0,4 0,04
Λιπίδια
Κορεσμένα (g) 0,2 0
Πολυακόρεστα (g) 0,3 0
Μονοακόρεστα (g) 0,1 0
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α  (IU) 138 12
Βιταμίνη C (mg) 4,3 0,4
Βιταμίνη D (IU) 0 0
Βιταμίνη B12 (μg) 0 0
Βιταμίνη Β6 (mg) 0 0
Βιταμίνη Κ (μg) 24,6 2,1
Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία
Νάτριο (mg) 2348 202
Κάλιο (mg) 40 3
Ασβέστιο (mg) 40 3
Μαγνήσιο (mg) 0,07 0
Σίδηρος (mg) 1,7 0,14
Φυτικές ίνες (g) 3,2 0,3
Φυτοχημικά
Καμφερόλη (mg) 131,3 11,3
Κερκετίνη (mg) 172,6 14,8
Article Categories:
Καρυκεύματα

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..