Ελληνική Κουζίνα

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες

Μία από τις πιο γνωστές και πολυχρησιμοποιημένες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας για κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες. Αγαπημένο πιάτο, που γίνεται εύκολα, γρήγορα, διασκεδαστικά και που δεν κοστίζει και πολλά χρήματα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1,5 κιλό κοτόπουλο τεμαχισμένο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι κόσερ
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
⅔ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου, και φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.

Βήμα 2
Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ. Καρυκεύουμε με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, δεντρολίβανο και πιπέρι καγιέν. Προσθέστε τον φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα μπολ με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με τη μαρινάδα.

Βήμα 3
Μεταφέρετε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί, με το δέρμα προς τα πάνω. Προσθέστε τα κομμάτια πατάτας. Περιχύστε με 2/3 φλιτζάνι ζωμό κότας. Περιχύστε μαρινάδα (κρατώντας λίγη) πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.

Βήμα 4
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ρίξτε το κοτόπουλο και τις πατάτες, κρατώντας το δέρμα του κοτόπουλου προς τα πάνω. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να ψηθεί, για περίπου 25 λεπτά ακόμα. Ένα θερμόμετρο που τοποθετείται κοντά στο οστό θα πρέπει να δείχνει 74 βαθμούς Κελσίου. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα και κρατήστε το ζεστό.

Βήμα 5
Ρυθμίστε το φούρνο στο ψήσιμο ή στην υψηλότερη θερμοκρασία. Ρίξτε τις πατάτες σε τηγάνι με την υπόλοιπη μαρινάδα και ψήστε τις μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετε τις πατάτες στην πιατέλα με το κοτόπουλο.

Βήμα 6
Τοποθετήστε το τηγάνι στη φωτιά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λίγο ζωμό και ανακατέψτε τα ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού. Από πάνω ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ρίγανη.

Βγάζουμε και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *