Ινδική Κουζίνα

Κοτόπουλο με κάρυ

Κοτόπουλο με κάρυ

Μια κλασική και εύκολη ινδική συνταγή από την βόρεια Ινδία! Θα χρειαστείτε αρκετά μπαχαρικά για την εκτέλεσή της, αλλά σίγουρα αξίζει διότι η γεύση του φαγητού δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν του απλού κάρυ!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

500 γρ κοτόπουλο στήθος (κομμένο σε σχετικά μικρά κομμάτια)
1 κγ αλάτι
5 κσ λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κγ ψιλοκομμένο ή λιωμένο σκόρδο
1,5 κγ ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
3 κσ σκόνη κάρυ
1/2 κγ τριμμένο κύμινο
1/2 κγ κουρκουμά
1/2 κγ τριμμένο κόλιαντρο
1/2 κγ πάπρικα γλυκιά
1/2 κγ πιπέρι καγιέν (βάλτε λιγότερο εάν δεν το θέλετε πολύ καυτερό)
1/2 κγ κανέλα
ελάχιστο γαρύφαλλο σε σκόνη (μία πολύ μικρή τσιμπιά)
1 μικρό φύλλο δάφνης
1/2 κσ ντοματοπελτέ (γεμάτη)
1/2 κγ γκαράμ μασάλα
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό (γίνεται και με απλό γιαούρτι αλλά θα πρέπει να βάλετε λιγότερο νερό)
1 κούπα κρέμα καρύδας
1/2 κούπας νερό
ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
χυμό λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής:

Αλατίζουμε το κοτόπουλο. Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και γυρίζουμε λίγο τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη.

Κατεβάζουμε την φωτιά και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κρεμυδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμύδι.

Στην συνέχεια προσθέτουμε απο τα μπαχαρικά το κάρυ, το κυμινο, τον κόλιαντρο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το καγιέν, την κανέλα και το γαρύφαλλο, την δάφνη και τον πελτέ. Τα γυρίζουμε ελάχιστα μαζί με το κρεμμύδι και προσθέτουμε 1-2κσ νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό ανακατεύοντας.

Βάζουμε στο τηγάνι το γιαούρτι, την κρέμα καρύδας και λίγο απο το ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο και μόλις πάρει βράση το μίγμα προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζι με όσο ζουμί έχει βγει στο πιάτο που το είχαμε.

Προσθέτουμε το νερο στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με το γκαράμ μασάλα, ρίχνουμε τον υπόλοιπο κόλιαντρο, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου) σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.

Όταν γίνει ρίχνουμε απο πάνω λίγο χυμό λεμόνι και σερβίρουμε.

Το συνοδευουμε με ρύζι μπασμάτι ή εάν κάνουμε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με ρύζι κουνουπιδιού όπως στην φωτογραφία μου..

TIP: Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι.. Για μεγαλύτερη ευκολία ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά όλα μαζι σε ένα μπωλάκι πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.