Ιταλική Κουζίνα

Λαζάνια α λα μπολονέζ Σαπορίτης

Λαζάνια α λα μπολονέζ Σαπορίτης

Τα λαζάνια α λα μπολονέζ Σαπορίτης είναι μια κλασική ιταλική συνταγή για λαζάνια από την περιοχή Emilia της Βόρειας Ιταλίας. Η σάλτσα μπολονέζ φτιάχνεται με ένα μείγμα βοδινού και χοιρινού κιμά. Η προσθήκη προσούτου, κόκκινου κρασιού, κανέλας και μοσχοκάρυδου το καθιστούν πραγματικά αυθεντικό!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Σάλτσα μπολονέζ:

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι

1 καρότο

1 κρεμμύδι εσαλότ

100 γραμμάρια προσούτο, κομμένο σε λεπτές φέτες

320 γραμμάρια χοιρινό κιμά

320 γραμμάρια βοδινό κιμά

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, αλεσμένο

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, αλεσμένο

1 πρέζα αλάτι

170 ml υγρού κόκκινο κρασί

600 γραμμάρια ντομάτες, ώριμες, σε κονσέρβα

Λευκή σάλτσα:

6 κουταλιές βούτυρο

⅔ φλιτζάνι αλεύρι σίτου, λευκό, για όλες τις χρήσεις

3 ¼ φλιτζάνια γάλα, 2% λιπαρά

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, αλεσμένο

1 πρέζα αλάτι

Για τα λαζάνια:

1 πακέτο λαζάνια

2 ½ φλιτζάνια τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το κρεμμύδι και το προσούτο έως ότου το κρεμμύδι γίνει ημιδιαφανές και το προσούτο απελευθερώνει λίγο λίπος. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το χοιρινό και το βοδινό κιμά. Καρυκεύστε με 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, κανέλα και αλάτι για γεύση. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2

Ρίχνουμε κόκκινο κρασί πάνω από μείγμα κρέατος. Αυξήστε τη θερμότητα και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το να βράσει, καλύψτε, μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να σπάσουν οι ντομάτες και να συνδυαστούν οι γεύσεις της σάλτσας μπολονέζ. Μαγειρέψτε για περίπου 1,5 έως 2 ώρες.

Βήμα 3

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Προσθέστε αλεύρι. Χτυπάμε έντονα έως ότου το μείγμα γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνουμε γάλα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε έως ότου η λευκή σάλτσα πυκνώσει αρκετά για να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Βράστε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα λαζάνια στο βραστό νερό, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 8 λεπτά. Ξεπλύντε τα λαζάνια κάτω από τη βρύση και στραγγίξτε καλά. Βάλτε τα σε μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Βήμα 5

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Βήμα 6

Ρίξτε μια κουταλιά σάλτσας μπολονέζ και μια κουτάλα λευκής σάλτσας στο κάτω μέρος ενός ταψιού 23×33 εκατοστών. Προσθέστε από πάνω 3 ή 4 λαζάνια. Καλύψτε τα με το 1/3 της λευκής σάλτσας και το 1/3 της σάλτσας μπολονέζ. Πασπαλίζουμε λίγο από το τυρί παρμεζάνα. Καλύψτε ξανά με λαζάνια. Επαναλάβετε τα στρώματα, τελειώνοντας με λευκή σάλτσα και παρμεζάνα.

Βήμα 7

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βράσει και η κορυφή είναι χρυσή καφετιά, 30 έως 40 λεπτά. Αφήστε να σταθεί 3 έως 4 λεπτά πριν τεμαχίσετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 2 ώρες 48 λεπτά

Μερίδες: 8

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

693,7 θερμίδες, 35,9 g πρωτεΐνης, 48,2 g υδατάνθρακες, 112,9 mg χοληστερόλης, 822,2 mg νατρίου.


Αν σας άρεσε αυτή η ιταλική συνταγή, τότε δοκιμάστε επίσης τη συνταγή για Ιταλικά μακαρόνια all’Amatriciana