Υγεία & Ομορφιά

Λεύκη και διατροφή

Λεύκη και διατροφή

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για το θέμα λεύκη και διατροφή: Η λεύκη είναι μια συνήθης δερματοπάθεια κατά την οποία εμφανίζονται στο δέρμα λευκές πλάκες. Η εμφάνιση των λευκών πλακών στο δέρμα οφείλεται σε βλάβη των μελανινοκυττάρων. Η λεύκη θεωρείται μια αυτοάνοση κατάσταση, κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα δικά του υγιή μελανινοκύτταρα.

Πολλές έρευνες συσχετίζουν την διατροφή με την εμφάνιση της λεύκης, επίσης συσχετίζουν μια υγιή διατροφή με την διακοπή της εξέλιξης της λεύκης.

Είναι γνωστό ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες απαιτούν μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.

Βιταμίνη Β12 και Φολλικό οξύ

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12 και φολλικό οξύ είναι απαραίτητη. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα συστατικά είναι τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

Η έλλειψη της Β12 οδηγεί σε αύξηση της ομοκυστεΐνης μιας ουσία που καταστρέφει τη μελανίνη του δέρματος.

Αντιοξειωτικές ουσίες

Είναι γνωστό ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν άφθονα σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους.

Βιταμίνης C

Ο ρόλος της βιταμίνης C που περιέχεται σε πολλά φρούτα είναι αμφιλεγόμενος. Ορισμένες θεωρίες ισχυρίζονται ότι τα όξινα φρούτα όπως λεμόνι και πορτοκάλι θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς εντείνουν το πρόβλημα.

Ωστόσο άλλες θεωρίες τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει για ένα υγιές δέρμα.

Τρόφιμα

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι το σκόρδο, το αλκοόλ, η σόδα, το κόκκινο κρέας, οι σοκολάτες, τα καυτερά φαγητά και οποιαδήποτε τροφή έχει υποστεί έντονη επεξεργασία και περιέχει πολλά χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα χρώματα. Οι τροφές αυτές έχουν επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα και επιτείνουν το πρόβλημα της λεύκης.

Αλλεργιογόνα

Πολλές αλλεργιογόνες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με τελικό αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η βλάβη των μελανινικυττάρων.

Ενυδάτωση

Σημαντικό ρόλο εκτός από τη σωστή διατροφή παίζει και η επαρκής ενυδάτωση.

Τσιγάρο και αλκοόλ

Το τσιγάρο και το αλκοόλ αποδεδειγμένα δρουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφουν πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Ο καπνιστής χρειάζεται πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από τον μη καπνιστή και η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε έλλειψη συμπλέγματος βιταμινών B κυρίως της B12.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και για την αντιμετώπισή της απαιτείται ένα άριστο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγγραφέας: Σταματόπουλος Κωνσταντίνος – Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *