Υγεία & Ομορφιά

Μακιγιάζ και αλλεργικές αντιδράσεις

Μακιγιάζ και αλλεργικές αντιδράσεις

Τα προϊόντα μακιγιάζ, τα χρησιμοποιούμε για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα. Ωστόσο, μπορεί να μας προκαλέσουν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις ή να ερεθίσουν το δέρμα μας.

Οι αλλεργίες εμφανίζονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, βλέπει μια συγκεκριμένη ουσία, το αλλεργιογόνο, ως επικίνδυνη για το σώμα σας.

Οι αλλεργίες μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα, φυτά, κατοικίδια, σκόνη και πολλά άλλα, μέσα σε αυτά και τα προϊόντα μακιγιάζ.

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι, αρνητικών δερματικών αντιδράσεων σε αλλεργίες στο μακιγιάζ. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αφορά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου αντίδρασης, περιλαμβάνουν κνίδωση, κνησμό, πρήξιμο και ερυθρότητα.

Ένας άλλος τύπος αντίδρασης, είναι γνωστός ως ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που προκαλεί βλάβη στο δέρμα σας, στην περιοχή που χρησιμοποιήσατε το προϊόν. Αυτά τα συμπτώματα, περιλαμβάνουν κνησμό, τσούξιμο, αίσθημα καψίματος στο σημείο και φουσκάλες.

Τα αλλεργιογόνα, μπορούν να μπουν στο σώμα σας, με πολλούς τρόπους.

  1. Κατάποση. Τα αλλεργιογόνα, όπως τρόφιμα ή φάρμακα, μπορεί να καταποθούν.
  2. Απορρόφηση. Μπορεί να απορροφηθούν, μέσω του δέρματός σας. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάγονται και τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ.
  3. Εισπνοή. Κάποια αλλεργιογόνα, είναι τόσο μικρά, που μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό σας, μέσω της εισπνοής. Σκόνη, γύρη, πούδρες.
  4. Ένεση. Ορισμένοι τύποι αλλεργιογόνων εγχέονται μέσω του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που χορηγούνται μέσω βελόνων.

Υπάρχει πιθανότητα να είστε αλλεργικοί στα προϊόντα μακιγιάζ;

Οι περισσότεροι γνωρίζετε τις αλλεργίες από τρόφιμα ή τις εποχιακές. Αλλά μπορεί το μακιγιάζ να σας προκαλέσει αλλεργίες; Αν σας αρέσει το μακιγιάζ, μπορεί να απογοητευτείτε πολύ, αν διαπιστώσετε ότι είστε αλλεργικοί σε κάποιο αγαπημένο σας προϊόν.

Αυτό το άρθρο, είναι για εσάς που υποψιάζεστε ότι ίσως είστε αλλεργικοί σε κάποια προϊόντα μακιγιάζ, αλλά δεν είστε και σίγουροι. Επίσης, είναι για κάποιους από εσάς που αναρωτηθήκατε, αν η αλλεργία που παρουσιάσατε οφείλεται σε κάποιο ληγμένο προϊόν.

skin-allergy

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας

Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μια αλλεργία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη ή ακόμα και απειλητική για την ζωή. Τα αλλεργιογόνα, μπορεί να επηρεάσουν με πολλούς τρόπους.

Οι δερματικές αλλεργίες, εμφανίζονται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, στο οποίο το δέρμα σας είναι ευαίσθητο.

Από τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες, είναι αυτές στα μάτια. Μπορεί να προκληθεί ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα και δάκρυα.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

  • Φαγούρα
  • Δακρύρροια
  • Οίδημα γλώσσας
  • Κνησμός
  • Ρινική καταρροή
  • Πρήξιμο
  • Πόνος
  • Εξάνθημα
  • Φτέρνισμα
  • Ερυθρότητα

Πως θα καταλάβετε αν είστε αλλεργικοί στο μακιγιάζ.

Μια αλλεργία στο μακιγιάζ, μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους.  Ο πιο συνηθισμένος τύπος αλλεργικής αντίδρασης είναι γνωστός ως δερματίτιδα εξ επαφής. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε δύο τύπους δερματίτιδας εξ επαφής: ερεθιστική και αλλεργική.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, προκαλείται από ένα προϊόν, το οποίο μόλις εφαρμοστεί, βλάπτει άμεσα το δέρμα σας. Το δέρμα σας, μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα, φαγούρα ή αίσθημα καύσου. Αυτός είναι ένας σαφής δείκτης, ότι το δέρμα σας δεν είναι άνετο με τα συστατικά που υπάρχουν στο καλλυντικό προϊόν. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να εμφανιστεί ως κνίδωση, πρήξιμο, ερυθρότητα ή ξηρότητα στο δέρμα σας.

Αυτό είναι επίσης, μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο μακιγιάζ σας. Η ερυθρότητα, δεν είναι ο μόνος χρωματισμός του δέρματος που πρέπει να προσέχετε. Ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις, μπορούν να δημιουργήσουν σκούρο δέρμα και μαύρα στίγματα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, στους κύριους ενόχους στα καλλυντικά που ευθύνονται για ερυθρότητα, ερεθισμό, φλεγμονή, ξηρότητα και πολλά άλλα. Ελέγξτε τα κοινά αλλεργιογόνα που θα μπορούσαν να κρύβονται στη θήκη των καλλυντικών σας.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί ένοχοι αλλεργιών στα καλλυντικά; 

Συνθετικό άρωμα:

Το νούμερο ένα που ευθύνεται πιο συχνά, για αλλεργίες στο μακιγιάζ, είναι το συνθετικό άρωμα. Δεν είναι μόνο επιβλαβές για το δέρμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο αναπνευστικό σας.

Το άρωμα είναι το συστατικό που δεν λείπει από κανένα προϊόν μακιγιάζ. Θα πρέπει να αναζητήσετε προϊόντα, τα οποία να αναγράφουν ρητά ότι στα συστατικά τους δεν περιέχουν άρωμα.

Αυτά που αναγράφουν ότι είναι άοσμα, μπορεί να περιέχουν ένα εξουδετερωτικό άρωμα, που χρησιμοποιείται για να καλύψει την μυρωδιά άλλων χημικών στα καλλυντικά. Ακόμα και αν αναγράφει άοσμο, μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση στο δέρμα σας.

Συντηρητικά:

Πολλά καλλυντικά, περιέχουν στα συστατικά τους συντηρητικά, προκειμένου να διατηρούνται στα ράφια για μήνες (ή και χρόνια). Επίσης, μην ξεχνάμε ότι τα καλλυντικά, πριν φτάσουν στα ράφια, βρίσκονται σε κάθε είδους “αφιλόξενο” περιβάλλον (εμπορευματοκιβώτια, αποθήκες με ζέστη και υγρασία, κτλ).

Οι εταιρείες, προκειμένου να κρατήσουν τα προϊόντα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, στρέφονται σε συστατικά όπως τα parabens.

Αυτά, εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριών και μούχλας, κάτι που ακούγεται καλό στη θεωρία, αλλά στην πράξη προκαλεί ερεθισμούς.

Τα Parabens, είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συντηρητικά στα καλλυντικά, γιατί δεν αντιδρούν όλοι σε αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βλέπετε συνήθως parabens σε foundation, πούδρες, eyeliners, σκιές ματιών, κραγιόν και ρουζ. Βρίσκονται ακόμη και σε ντεμακιγιάζ και αντηλιακά. Ωστόσο, εάν είστε ένα από τα εκατομμύρια που επηρεάζονται από parabens, καλό είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει αυτό το συντηρητικό.

Συστατικά χαμηλής ποιότητας:

Τελευταίο στη λίστα με τα γνωστά ερεθιστικά του δέρματος, είναι τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας συστατικά. Πολλές μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, επιλέγουν τα φθηνότερα δυνατά συστατικά. Εφόσον αυτά, δεν παρουσιάζουν πρόβλημα με την πλειοψηφία των πελατών τους, οι εταιρείες θα επιλέξουν τα φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας διαθέσιμα προϊόντα.

Το πρόβλημα με αυτήν την νοοτροπία, είναι ότι ορισμένοι πελάτες θα εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Αν έχετε κάποια ευαισθησία σε ορισμένες χημικές ουσίες, ενδεχομένως να μην μπορέσετε να το αντιληφθείτε ότι προέρχεται από προϊόν μακιγιάζ. Και αυτό, γιατί και η παραμικρή ανισορροπία από ουσίες, μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα για μέρες.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι ένα γεγονός που μπορεί να αντιμετωπίσετε όσο μεγαλώνετε. Όταν είστε νεότεροι, το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τους ξένους εισβολείς, όπως τα τοξικά συστατικά που περιέχουν κάποια καλλυντικά.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας δεν θέλει να πολεμήσει. Θέλει απλώς να διώξει. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε ότι το δέρμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο καθώς μεγαλώνετε. Κάποιες φορές, μπορεί να πιστεύετε ότι ευθύνεται μια αλλαγή στον τύπο του προϊόντος. Στην ουσία όμως, είναι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιμετωπίζει ξένες απειλές.

Μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ένα προϊόν, αλλά να μην βλέπετε αντίδραση για ώρες, εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια αργότερα.  Πως είναι αυτό δυνατόν? Όλα έχουν να κάνουν, με το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στον ξένο παράγοντα. Τις περισσότερες φορές, θα δείτε μια αρνητική αντίδραση μέσα σε λίγες ώρες από την εφαρμογή. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό, το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει μια ισχυρή αρνητική αντίδραση σε προϊόντα που αγαπάτε εδώ και χρόνια.

Makeup Artist Musebymitrou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *