Ιταλική Κουζίνα

Μπρασάτο αλ Μπαρόλο

Μπρασάτο αλ Μπαρόλο

Αυτή η ιταλική συνταγή για Μπρασάτο αλ Μπαρόλο απαιτεί χρόνο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει! Το ψητό τσοκ μαρινάρεται όλη τη νύχτα και στη συνέχεια κοκκινίζεται σε πλούσιο κόκκινο κρασί για ώρες για να δώσει ένα γευστικό και χυμώδες κρέας. Αυτό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από τη Βόρεια Ιταλία που σερβίρεται συνήθως τις Κυριακές. Σερβίρετε με κρεμώδη πολέντα ή πουρέ πατάτας. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε δύο μπουκάλια κρασί για να μπορείτε να απολαύσετε ένα με το γεύμα! Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κρασί Μπαρόλο, χρησιμοποιήστε ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 κιλό βοδινό κρέας, τσοκ, κομμένο σε λεπτές φέτες, άπαχο

1 κρεμμύδι

2 μεγάλα καρότα

2 κομμάτια σέλινο

10 μαύρα πιπέρια, ολόκληρα

5 γαρίφαλα, ολόκληρα

1 σκελίδα σκόρδο

1 ξυλάκι κανέλας

1 κλαδάκι δεντρολίβανο, φρέσκο

2 φύλλα δάφνη, θρυμματισμένα

1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση Μπαρόλο

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετήστε το ψητό τσοκ, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το πιπέρι, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας, το δεντρολίβανο και τη δάφνη μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε το κρασί πάνω από το μείγμα κρέατος και λαχανικών για να το καλύψετε πλήρως. Καλύψτε το δοχείο και μαρινάρετε για 6 ώρες στο ψυγείο. Αναποδογυρίστε το κρέας μέσα στη μαρινάδα για να βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως καλυμμένο. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στο ψυγείο για να ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα, περίπου για 6 ώρες ακόμα.

Βήμα 2

Μεταφέρετε το ψητό τσοκ από τη κατσαρόλα με τη μαρινάδα σε ένα πιάτο. Στεγνώστε καλά με χαρτοπετσέτες. Ρίξτε τη μαρινάδα μέσα από ένα σουρωτήρι και σε ένα μπολ για να διαχωρίσετε το μείγμα λαχανικών από το κρασί, διατηρώντας το μείγμα λαχανικών και το κρασί ξεχωριστά.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το ψητό τσοκ σε όλες τις πλευρές, 4 έως 6 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να αρχίσουν οι φέτες να καφετίζουν. Μειώστε τη θερμότητα σε μεσαία ένταση. Προσθέστε το στραγγιστό μείγμα των λαχανικών. Μαγειρέψτε με το ψητό τσοκ μέχρι να αρωματιστεί, περίπου για 8 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Ρίξτε το κρατημένο κρασί πίσω στην κατσαρόλα. Βάλε αλάτι. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλά, καλύψτε και σιγοβράστε χωρίς να αφαιρέσετε το κάλυμμα για 2 ώρες. Αφαιρέστε το κάλυμμα, ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι το κρέας να κόβεται εύκολα με ένα πιρούνι. Μεταφέρετε το κρέας στην πιατέλα. Καλύψτε το με ένα φύλλο αλουμινίου για να διατηρείται ζεστό.

Βήμα 5

Επιστρέψτε το υγρό μαγειρέματος σε βρασμό σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Σιγοβράστε για 20 έως 30 λεπτά. Πετάξτε εντελώς το ξυλάκι κανέλας, το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης. Προσθέστε αλάτι. Χτυπήστε το μείγμα σε ενα μπλέντερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το κρέας και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 2 ώρες 46 λεπτά

Μερίδες: 5

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

517,2 θερμίδες, 22,5 g πρωτεΐνης, 14,1 g υδατάνθρακες, 82,6 mg χοληστερόλης, 568 mg νατρίου.


Αν σας άρεσε αυτή η ιταλική συνταγή, τότε δοκιμάστε επίσης τη συνταγή για κοτόπουλο πικάτα με μανιτάρια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *