Ελληνική Κουζίνα

Πανεύκολη μαρμελάδα πορτοκάλι

Πανεύκολη μαρμελάδα πορτοκάλι

Μια πανεύκολη μαρμελάδα πορτοκάλι γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών µε τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού.Μια συνταγή για μια μαρμελάδα που ίσως είναι η καλύτερη για άλειμμα σε τραγανό ζεστό ψωμί κάθε πρωϊ στο πρωϊνό μικρών και μεγάλων. Θα χρειαστείτε 4 μόνο υλικά. Δοκιμάστε την!

Υλικα που θα χρειαστειτε:

5 πορτοκάλια

1 λεμόνι

ζάχαρη (*)

1 βανίλια

1 λίτρο νερό περίπου

Εκτελεση συνταγης:

Πλένουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι, τα κόβουμε σε 4-6 κομμάτια μαζί με την φλούδα τους, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε σκεπασμένα στη κατσαρόλα για, τουλάχιστον, 24 ώρες.

Μετά τα στραγγίζουμε (κρατάμε το νερό) και τα χοντρο-αλέθουμε στο μούλτι φροντίζοντας να μη γίνουν αλοιφή αλλά να μείνουν μεγάλα κομματάκια. Εναλλακτικά τα κόβουμε κομματάκια με ένα μαχαίρι. Ζυγίζουμε τα κομματάκια και τα μετράμε σε φλιτζάνια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μείγμα από το μούλτι, το χυμό των πορτοκαλιών και το 1 λίτρο νερό να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου ή  έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό.

Ρίχνουμε ζάχαρη υπολογίζοντας ότι όσα φλιτζάνια μετρήσαμε τόση ζάχαρη (*) θα βάλουμε,(υπολογίζουμε χοντρικά ότι όσα κιλά είναι τα πορτοκάλια που θα φτιάξουμε τόση ζάχαρη θα χρειαστεί).

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια αν απαιτείται. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λ ή μέχρι να δέσει η μαρµελάδα. Αν δεν τη καταναλώσουμε σχετικά σύντομα θα πρέπει να τη βάλουμε στο ψυγείο μας σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια και τα σκουπίζουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC στις αντιστάσεις. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα και τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια. Τα αποστειρώνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή όρεξη!

Πηγή: sintayes.gr