Το παστινάκι έχει σχήμα καρότου και ανήκει στην κατηγορία των root vegetables. Δείτε παρακάτω πεντανόστιμες συνταγές με παστινάκι (ή παστινάκα/παστινάκες όπως ονομάζεται και διαφορετικά).
Το παστινάκι είναι ένα ριζώδες λαχανικό το οποίο συνδέεται τόσο με τον μαϊντανό όσο και με το καρότο. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε ετήσια βάση. Έχει μια μακριά ρίζα και συνήθως έχει ένα κρεμ χρώμα (δερματί). Όταν ωριμάζει κατά την καλλιέργεια, αφήνεται μέσα στο χώμα για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσει μια γλυκιά γεύση.
Συνταγες με παστινακι
Ψητό παστινάκι με καροτα
Μια εξαιρετική και πανεύκολη συνταγή με παστινάκι.
Υλικά που θα χρειαστείτε
1 κιλό καρότα
½ κιλό παστινακι
3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 γαρίφαλο σκόρδο, λιωμένο
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Βήμα 2
Κόψτε τα καρότα και τα παστινάκια σε κομμάτια 5 εκατοστών, πάχους περίπου 8 χιλιοστών. Αλείψτε με ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και ρίξτε κι άλλο λάδι. Απλώστε τα καρότα και τα παστινάκια σε ένα ταψί 25×38 εκατοστών.
Βήμα 3
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, 40 έως 45 λεπτά.
Βήμα 4
Συνδυάστε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε σε ζεστά λαχανικά και προσθέστε τα από πάνω.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 40 λεπτά
Μερίδες: 4
Πουρέ πατάτας, γογγύλια, καραμελωμένα κρεμμύδια και παστινάκι
Μια πεντανόστιμη συνταγή με καραμελωμένα κρεμμύδια, γογγύλια, πουρέ πατάτας και παστινάκι! Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε τέλεια και με φασολάκια!
Υλικά που θα χρειαστείτε
7 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
3 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
700 γραμμάρια γογγύλια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
500 γραμμάρια παστινάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών
8 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
¾ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
αλάτι για γεύση
αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Συνδυάστε το ζωμό κοτόπουλου, τι; πατάτες, τα γογγύλια, το παστινάκι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη και το θυμάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε. Μειώστε τη θερμότητα και καλύψτε μερικώς. Σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να είναι πολύ μαλακά, για περίπου 30 λεπτά. Σουρώστε.
Βήμα 2
Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το μείγμα έως ότου πολτοποιηθεί αλλά να είναι ακόμα παχύρευστο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε τον πουρέ λαχανικών σε βουτυρωμένο ταψί 23×33 εκατοστών.
Βήμα 3
Λιώστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα βαρύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τις φέτες κρεμμύδια. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για περίπου 5 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 15 λεπτά. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα στον πουρέ λαχανικών. Η κατσαρόλα μπορεί να προετοιμαστεί έως και 1 ημέρα μπροστά. Καλύψτε και ψύξτε.
Βήμα 4
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Ψήνουμε, ακάλυπτα, για 25 λεπτά, ή μέχρι να ζεσταθεί και η κορυφή αρχίσει να τραγανίζει.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 60 λεπτά
Μερίδες: 9