Υγεία & Ομορφιά

Ποια κρασιά να παλαιώσετε και ποια να καταναλώσετε;

Ποια κρασιά να παλαιώσετε και ποια να καταναλώσετε;

Πολλοί από εμάς διατηρούμε στο κελάρι κρασιά που θεωρούμε πως θα είναι καλύτερο να καταναλώσουμε αργότερα. Και καταλήγουν να περνάνε χρόνια, όπου η κατανάλωσή τους κρίνεται ακατάλληλη.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί λόγο να ανοίξουμε το κελάρι μας και να αρχίσουμε να καταναλώνουμε κρασί ή να πετάξουμε όσα έχουμε συντηρήσει! Αντιθέτως, θα πρέπει να καταναλώνουμε με σωστή συχνότητα ή να προγραμματίσουμε κάποια επίσκεψη όπου θα κεράσουμε τους καλεσμένους μας.

Πως θα αποφασίσω ποια κρασιά πρέπει να καταναλωθούν νωρίτερα;

Προκειμένου να συγκρίνουμε τα μπουκάλια κρασί μεταξύ τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια συστατικά που περιέχουν. Ας δούμε για αρχή κάποια μπουκάλια τα οποία ήδη έχουν ανοιχτεί. Θα διαπιστώσετε πως κάποια κρασιά “ξεθυμαίνουν”/χάνουν τη γεύση τους νωρίτερα από κάποια άλλα. Τα οποία μπορεί να συντηρηθούν περισσότερο καιρό στο ψυγείο μας. Για παράδειγμα, ένα ανοιγμένο μπουκάλι Newton Johnson Family Chardonnay εξακολουθεί να έχει καλή γεύση τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμά του, όπως και ένα Grüner Veltliner. Κάτι που δείχνει ότι τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά μπορούν και αντέχουν την έκθεση στον αέρα.

Ως επί το πλείστον, τα φθηνότερα κρασιά – συνήθως τα κρασιά των οποίων η αξία είναι κάτω των 15€ – δεν αξίζουν να κρατηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα: το πολύ δύο χρόνια. Προτιμήστε την κατανάλωσή τους εντός του ίδιου έτους, καθώς τείνουν να χάνουν τη φρέσκια γεύση τους.

Εάν αποθηκεύσετε μπουκάλια κρασιού, αξίζει να σημειώσετε στα μπουκάλια τις ημερομηνίες αγοράς τους και να τα τοποθετήσετε με χρονολογική σειρά. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να ξεχάσετε κάποιο μπουκάλι στο κελάρι/αποθήκη σας για υπερβολικά πολλά χρόνια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ανοιχτά κρασιά που ίσως θέλετε να κρατήσετε για μια ή δύο μέρες, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σας. Και σε περίπτωση που το κρασί είναι λιγότερο από το μισό του μπουκαλιού, προτιμήστε τη μετάγγισή σου σε μικρότερο μπουκάλι. Σε περίπτωση που το πώμα από το μπουκάλι είναι φελλός, μην ξαπλώσετε οριζόντια το μπουκάλι στο ψυγείο! Προτιμήστε μια κάθετη ή διαγώνια κλίση, προκειμένου το κρασί να μην έρχεται σε επαφή με τον φελλό.

κρασιά

Ποια κρασιά να καταναλώσω άμεσα;

Οι ελαφριές λευκές ποικιλίες, οι οποίες δεν έχουν περάσει από βαρέλι, όπως το μοσχοφίλερο, η μαλαγουζιά, το Pinot Grigio, το βιδιανό, χάνουν τη φρεσκάδα τους και αρχίζουν να οξειδώνονται. Συνεπώς, προτιμήστε την άμεση κατανάλωσή τους! Κυρίως μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Για πιο λιπαρές λευκές ποικιλίες, με υψηλή οξύτητα ή περασμένες από βαρέλι, όπως το Chardonnay, το ασύρτικο, το Sauvignon Blanc, το σαββατιανό, αξίζει να τις αφήσουμε και να τις τσεκάρουμε σε δύο με πέντε χρόνια.

Ποια κρασιά μπορώ να παλαιώσω;

Ερυθρά κρασιά, τα οποία έχουν περισσότερο σώμα, φενόλες και τανίνες (δρουν ως αντιοξειδωτικά), είναι προτιμότερο να παλαιώνονται. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ελαφριές κόκκινες ποικιλίες (πχ το Merlot, το Pinot Noir, το αγιωργήτικο, κτλ), που δεν έχουν τις δυνατότητες παλαίωσης που έχουν άλλα κόκκινα κρασιά. Όπως για παράδειγμα του ξινόμαυρου κρασιού, το οποίο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα δέκα χρόνια.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξω ποιο κρασί να παλαιώσω;

Μπορείτε να επιλέξετε ποια κρασιά θα παλαιώσετε με πολύ απλά κριτήρια. Ελέγξτε την ετικέτα του κρασιού για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα:

  • η υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ
  • η υψηλή οξύτητα
  • τα υπολειμματικά σάκχαρα
  • οι έντονες τανίνες και
  • η παρουσία βαρελιού

Γρήγορο tip: Ανοίξτε μία από τις φιάλες κρασιού που έχετε. Αφήστε το μπουκάλι ανοιχτό για μια μέρα. Αν την επόμενη μέρα η γεύση έχει μαλακώσει και είναι καλύτερη, τότε αυτό σημαίνει πως μπορείτε να παλαιώσετε το συγκεκριμένο κρασί. Αν η γεύση του έχει ξεθυμάνει, τότε  θα πρέπει στους επομένους μήνες να το έχετε καταναλώσει.

Πως θα κάνω παλαίωση κρασιού;

Όταν έχετε αποφασίσει ποια κρασιά επιλέξατε για παλαίωση, διαλέξτε ένα σκοτεινό μέρος με σταθερή χαμηλή θερμοκρασία για να τα φυλάξετε. Επιλέξτε ένα κελάρι, ντουλάπα ή μια αποθήκη. Τοποθετήστε το κρασί σε πλάγια θέση, έτσι ώστε ο φελλός να μην αλλοιώσει τη γεύση του κρασιού.