Ελληνική Κουζίνα

Ογκρατέν με πατάτες

Ογκρατέν με πατάτες

Μια πεντανόστιμη και εύκολη ελληνική συνταγή για ογκρατέν με πατάτες, μπεσαμέλ και κοτόπουλο! Προσθέστε στο τέλος περισσότερο ή λιγότερο γκούντα, ανάλογα με τα γούστα σας. Προσπαθήστε να μην απλώσετε υπερβολική ποσότητα μπεσαμέλ, για να αποκτήσει το πιάτο σας μια πιο τραγανή κρούστα.

Υλικά που θα χρειαστείτε

½ κιλό στήθος κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλο)

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

½ κούπα μαϊντανό

3 κουταλιές της σούπας λάδι

3 μεγάλες πατάτες

1 κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Μοσχοκάρυδο

Κόκκινο πιπέρι γλυκό

Κρέμα:

100 γραμμάρια κορν φλάουερ, 6 κουταλιές της σούπας

300 γραμμάρια γκούντα τριμμένο

1 λίτρο γάλα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπολ για να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού λάδι, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τις πατάτες για να απλωθούν παντού τα καρυκεύματα. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος, βάζουμε το ταψί με τις πατάτες για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Βήμα 3

Τεμαχίζουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές, σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι και το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Αφού πάρει λίγο χρώμα το κοτόπουλο και έχει τσιγαριστεί καλά, προσθέτουμε και τις πιπεριές. Τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι μισή κούπα ζεστό νερό (200ml) και συνεχίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η πάστα. Αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5 λεπτά, ώστε να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 5

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε στην άκρη το τηγάνι να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 6

Ρίχνουμε 1 λίτρο κρύο γάλα σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ, σιγά σιγά, ανακατεύοντας με σύρμα/αναδευτήρα μέχρι να διαλυθεί τελείως. Ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο.

Βήμα 7

Καθώς το μείγμα αρχίζει και πήζει, προσθέτουμε το βούτυρο και το λιώνουμε ανακατεύοντας αργά. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα πιο έντονα, κλείνουμε το μάτι και αφαιρούμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε.

Βήμα 8

Ρίχνουμε λίγο τριμμένο γκούντα στις πατάτες. Απλώνουμε τη γέμιση από το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες. Προσθέτουμε κι άλλο γκούντα πάνω από το κοτόπουλο. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ από πάνω για να καλύψουμε την επιφάνεια. Τέλος, προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο γκούντα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου αποκτήσει μια ωραία κρούστα.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο/ψυγείο: 1 ώρα