Υγεία & Ομορφιά

Πως η σόγια επηρεάζει την υγεία μας

Πως η σόγια επηρεάζει την υγεία μας

Τα τρόφιμα σόγιας προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη. Επιπλέον, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα!
Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία από τα τρόφιμα σόγιας, συνίσταται η κατανάλωση ολόκληρων τροφών σόγιας. Για παράδειγμα, τα ενταμάμε (πράσινη σόγια), τόφου, tempeh, γάλα σόγιας, ξηροί καρποί και προϊόντα που παρασκευάζονται με γάλα σόγιας ή αλεύρι (όπως μερικά τυριά σόγιας και πατατάκια σόγιας).

Επεξεργασμένα συστατικά σόγιας (όπως μεμονωμένη πρωτεΐνη σόγιας) – που βρίσκονται σε σνακ και πολλά άλλα συσκευασμένα τρόφιμα – δεν περιλαμβάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρης της σόγιας. Συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάνετε κάποια των πλεονεκτημάτων της σόγιας.

Τα οφέλη της σόγιας

Επειδή οι ολόκληρες τροφές σόγιας είναι εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χορτοφαγικές πρωτεΐνες, η σόγια είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Το οποίο σημαίνει ότι παρέχει τις σωστές αναλογίες αμινοξέων. Και, δεδομένου ότι η σόγια είναι φυτική, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και δεν εμπεριέχει χοληστερόλη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη βελτίωση της γενικής υγείας της καρδιάς και στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ενδείξεις

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι τα φυτικά οιστρογόνα που βρίσκονται σε τρόφιμα σόγιας (που ονομάζονται ισοφλαβόνες) μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση! Γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12 στα τρόφιμα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και παθήσεις της μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτές οι βιταμίνες τρέφουν επίσης το τριχωτό της κεφαλής σας, τα θυλάκια των μαλλιών και τα μαλλιά που μεγαλώνουν. Το φυλλικό οξύ, ειδικότερα, συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης. Οπότε μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της κατάθλιψης καθώς και στη βελτίωση της διάθεσής σας. Η βιταμίνη Β6 βοηθά επίσης στη δημιουργία ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή διάθεσης που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα PMS.

Τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν συχνά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία συνεργάζονται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το ασβέστιο βοηθά επίσης στη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του PMS. Και το μαγνήσιο φαίνεται να βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες. Βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που διαγιγνώσκονται ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ημικρανίας.

Το άλφα-λινολενικό οξύ

Ορισμένες τροφές σόγιας όπως η edamame (ολόκληρη πράσινη σόγια) περιέχουν υψηλές ποσότητες ενός συγκεκριμένου τύπου λιπαρού ωμέγα-3 που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μερικά άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε τρόφιμα σόγιας και αντιμετωπίζουν δυσφορία μετά την κατανάλωσή τους. Εάν πάσχετε από IBS και διαπιστώσετε ότι είναι προβληματικά, είναι λογικό να τα περιορίσετε στη διατροφή σας.