Συμβουλές για τις εξάψεις, τα προβλήματα ύπνου, την αύξηση βάρους — και για μια υγιή σεξουαλική ζωή
Σίγουρα, η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία – ένα γεγονός που γιορτάζουν ορισμένες γυναίκες. (Όχι άλλες περίοδοι!) Αλλά αν το περνάτε, ξέρετε ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις και να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Μπορεί επίσης να βάλετε μερικά επιπλέον, και επίμονα, κιλά.
Περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση: Ποια είναι η διαφορά;
Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, όπως ακανόνιστες περιόδους και εξάψεις, λίγα χρόνια πριν από την τελευταία τους περίοδο. Αυτό ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. «Πολλές γυναίκες ξεκινούν την περιεμμηνόπαυση κάποια στιγμή στα 40 τους, αλλά κάποιες την παρακάμπτουν και μπαίνουν αμέσως στην εμμηνόπαυση», εξηγεί ο Δρ Juan Manuel Arreguin, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Geisinger.
Κατά την περιεμμηνόπαυση, είναι σύνηθες οι εμμηνορροϊκοί σας κύκλοι να γίνονται ακανόνιστοι — η περίοδός σας μπορεί να καθυστερήσει, μπορείτε να παραλείψετε μια (ή μερικές) και μπορεί να γίνουν πιο βαριές ή ελαφρύτερες.
Μπορεί να νομίζετε ότι το σώμα σας σας λέει ότι είναι αργά για να κάνετε ένα μωρό. Αλλά μην απορρίψετε την αντισύλληψη ακόμη. Είναι ακόμα δυνατό να μείνετε έγκυος κατά την εμμηνόπαυση.
Δεν έχετε φτάσει στην πραγματική εμμηνόπαυση έως ότου έχετε περάσει 12 μήνες χωρίς περίοδο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αφήσετε στην άκρη τα αντισυλληπτικά σας. Απλά φροντίστε να περιμένετε αυτόν τον ολόκληρο χρόνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Αλλά μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις
- Αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο
- Ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική ορμή
- Αύξηση βάρους
- Αλλαγές διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης
- Ακράτεια ούρων
Πώς να απαλύνετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Εάν αντιμετωπίζετε ήπια ή μέτρια συμπτώματα, οι θεραπείες στο σπίτι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό για κάποια θεραπεία.
«Για τις περισσότερες γυναίκες, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι απαραίτητη για την εμμηνόπαυση», λέει ο Δρ. Arreguin. «Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα».
Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές του Dr. Arreguin:
Μειώστε τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις
Εάν έχετε εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις (οι περισσότερες γυναίκες έχουν), μπορείτε να τις ανακουφίσετε ως εξής:
- Καθιερώστε μια χαλαρωτική νυχτερινή ρουτίνα, όπως καθημερινό διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής, για να μειώσετε το άγχος της ημέρας.
- Φορώντας φαρδιές, ελαφριές πιτζάμες.
- Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη τη νύχτα ή χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι.
- Αποφεύγοντας το υπερβολικό αλκοόλ, την καφεΐνη και πικάντικες τροφές. Αν καπνίζετε, αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το κόψετε.
- Αγοράστε μια κουβέρτα ψύξης ή στρώμα ψύξης για το κρεβάτι σας.
«Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση όταν παίρνουν ορισμένα συμπληρώματα, όπως κάψουλες ή έλαια μαύρου cohosh και νυχτολούλουδου (evening primrose)», λέει ο Δρ. Arreguin. «Αλλά αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, οπότε φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα».
Εάν οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας είναι έντονες και σας εμποδίζουν να ξεκουραστείτε καλά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. «Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης», προσθέτει ο Δρ. Arreguin.
Καταπολεμήστε την αύξηση βάρους (και όχι μόνο) με δίαιτα και άσκηση
Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε και η απώλεια ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Για να καταπολεμήσετε την αύξηση βάρους, εστιάστε στην υγιεινή διατροφή και στην κίνηση του σώματός σας.
Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο σας βοηθά να χάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αλλά φέρνει επίσης μεγάλη ανακούφιση από το άγχος – συμβάλλοντας στη βελτίωση της διάθεσής σας, του ύπνου και των επιπέδων ενέργειας. «Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να κάνετε γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα για 20 έως 30 λεπτά», λέει ο Δρ. Arreguin.
Εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια ούρων, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε ασκήσεις Kegel για να ενισχύσετε το πυελικό σας έδαφος (οι μύες κάτω από τη λεκάνη). Αν και, όπως με τα περισσότερα προγράμματα άσκησης, το αποτέλεσμα μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν.
Όσον αφορά τη διατροφή σας
- Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως αυτά που βρίσκονται στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα αρτοσκευάσματα.
- Πιείτε αρκετό νερό.
- Μειώστε το αλκοόλ.
«Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε εάν κάποια συμπληρώματα μπορούν να είναι κατάλληλα για εσάς», λέει ο Δρ. Arreguin. «Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D και μαγνησίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των οστών σας και να βελτιώσουν τον ύπνο σας».
Κάντε το σεξ πιο άνετο
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα και απώλεια της λίμπιντο (ή σεξουαλικής ορμής) — αλλά δεν χρειάζεται να βάλει φρένο στη σεξουαλική σας ζωή.
«Για να κάνετε το σεξ πιο άνετο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο λιπαντικό ή/και μια κολπική ενυδατική κρέμα», λέει ο Δρ Arreguin. «Εάν η ξηρότητα του κόλπου σας είναι ενοχλητική, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε εάν τα τοπικά οιστρογόνα είναι κατάλληλα για εσάς».
Ως επί το πλείστον, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, χρειάζεστε τακτικές εξετάσεις και συνιστώμενους ελέγχους υγείας. «Εάν αντιμετωπίζετε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, απευθυνθείτε πάντα στον γιατρό σας για συμβουλές», προσθέτει ο Δρ. Arreguin.