Αγγλική Κουζίνα

Σκωτσέζικη πίτα του βοσκού

Σκωτσέζικη πίτα του βοσκού

Η Σκωτσέζικη πίτα του βοσκού είναι μια βρετανική συνταγή, παραλλαγή της αρχικής ιρλανδικής συνταγής για πίτα του βοσκού. Η χρήση αρνιού, η καπνιστή γεύση της μπύρας Guinness® Draft και η επικάλυψη από τσένταρ και καπνιστή πάπρικα δίνουν σε αυτήν την έκδοση τη μοναδική, την καπνιστή-γλυκιά γεύση της. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

5 φλιτζάνια βραστές πατάτες, λιωμένες σε πουρέ

½ φλιτζάνι ξινή κρέμα

56 γραμμάρια τυρί κρέμα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό

1 κρόκο αυγού

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

1 κιλό αλεσμένο αρνί

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κονσέρβα μαγειρεμένη ντομάτα με χυμό, ψιλοκομμένο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό καρότο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι μπιζέλια

1 φλιτζάνι ιρλανδική μπύρα (όπως Guinness®)

1 κύβος βοδινό βόειο κρέας

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire

¾ φλιτζάνι τεμαχισμένο τυρί τσένταρ

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ανακατέψτε τις πατάτες, την ξινή κρέμα, το τυρί κρέμας, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, τον κρόκο αυγού, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι μαζί σε ένα μπολ μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και να γίνει ενιαίο.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεσμένο αρνί, μειώστε τη φωτιά σε μέτριο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και θρυμματιστούν τα κομμάτια, για 4 έως 5 λεπτά. Αδειάστε το υπερβολικό λίπος και το αρνί και προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Βήμα 3

Ανακατέψτε τις ντομάτες με χυμό, κρεμμύδι και καρότο στο αλεσμένο αρνί. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 5 έως 10 λεπτά. Προσθέστε μπιζέλια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ζεσταθούν, για 2 έως 3 λεπτά.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε την μπύρα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε βόειο κρέας. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το μείγμα μπύρας μέχρι να διαλυθεί το μπολ, για περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 5

Ζεστάνετε τον υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ξεχωριστή κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι σε βούτυρο μέχρι να γίνει παχύρρευστο και να πάρει υφή πάστας, για περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε το μείγμα μπύρας και τη σάλτσα* στο μείγμα αλευριού έως ότου η σάλτσα γίνει πυκνή, για 2 έως 3 λεπτά. Ανακατέψτε το ζωμό στο μείγμα αρνιού και σιγοβράστε έως ότου το μείγμα γίνει πυκνό, τουλάχιστον για 5 λεπτά.

σάλτσα* Worcestershire

Βήμα 6

Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου περίπου 15 εκατοστά μακριά από την πηγή θερμότητας και προθερμάνετε το ψήσιμο του φούρνου. Λιπάνετε ένα ταψί 23×33 εκατοστών.

Βήμα 7

Ρίξτε το μείγμα αρνιού στο έτοιμο ταψί. Προσθέστε προσεκτικά τον πουρέ πατάτας πάνω από το μείγμα αρνιού, καλύπτοντας σαν κρούστα. Πασπαλίστε τυρί τσένταρ, μαϊντανό και πάπρικα πάνω από πουρέ πατάτας.

Βήμα 8

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει η κρούστα και λιώσει το τυρί, για 4 έως 5 λεπτά. Ψύξτε για περίπου 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 25 λεπτά

Μερίδες: 8

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

385,9 θερμίδες; 17 g πρωτεΐνης; 30,4 g υδατάνθρακες; 96,5 mg χοληστερόλης; 560,8 mg νατρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *