Ιταλική Κουζίνα

Σπιτικό τυρί μοτσαρέλα

Σπιτικό τυρί μοτσαρέλα

Σπιτικό τυρί μοτσαρέλα: Αν πιστεύετε ότι η σπιτική μοτσαρέλα είναι αδύνατο να γίνει, ξανασκεφτείτε το! Αυτή η ιταλική συνταγή σας δείχνει πώς να φτιάξετε νόστιμο τυρί μοτσαρέλα από την αρχή. Μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε σχήμα επιθυμείτε – δοκιμάστε μεγαλύτερες μπάλες, μικρές μπάλες ή ότι άλλο σχήμα εμπνευστείτε. Φυλάσσεται στο ψυγείο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

¾ φλιτζάνι δροσερό νερό
¼ κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτία
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
3,5 λίτρα νωπό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε 1/4 φλιτζάνι νερό και την πυτία σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε καλά.

Βήμα 2
Ρίξτε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι νερό και το κιτρικό οξύ σε ένα άλλο μικρό μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 3
Ρίξτε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ριξτε μέσα το μείγμα νερού-κιτρικού οξέος. Ζεστάνετε το γάλα, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου καταγράψει 32 βαθμούς σε ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης, περίπου για 5 λεπτά.

Βήμα 4
Αφαιρέστε το γάλα από τη φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα πυτιάς με μια κίνηση σχήματος-8 για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε αριστερόστροφα για 30 δευτερόλεπτα για να ηρεμήσει το γάλα. Αφήνουμε να σταθεί, σκεπασμένο, μέχρι το γάλα να πήξει σε τυρόπηγμα, για 5 με 10 λεπτά. Πιέστε απαλά την άκρη του τυροπήγματος με ένα μαχαίρι παλέτας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να ελέγξετε τη σκληρότητα.

Βήμα 5
Κόψτε κάθετα στην κατσαρόλα για να κόψετε το τυρόπηγμα σε κύβους 2 εκατοστών με ένα μαχαίρι παλέτας. Ανακατέψτε απαλά το τυρόπηγμα, αλλά αφήστε τους κύβους κυρίως ανέπαφους.

Βήμα 6
Επιστρέψτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά το τυρόπηγμα, μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 43 βαθμούς, περίπου για 5 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 7
Ρίξτε το τυρόπηγμα σε ένα τρυπητό πάνω από ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Πιέστε απαλά το τυρόπηγμα για να βγάλετε τον υγρό ορό γάλακτος. Ρίξτε ξανά τον στραγγισμένο ορό γάλακτος στην κατσαρόλα.

Βήμα 8
Ζεστάνετε τον ορό γάλακτος στους 85 βαθμούς, περίπου για 5 λεπτά. Φορώντας γάντια, κόψτε ένα κομμάτι τυρόπηγμα και τοποθετήστε το σε μια τρυπητή κουτάλα. Βουτήξτε το τυρόπηγμα σε ζεστό ορό γάλακτος για 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Τεντώστε, διπλώστε και ζυμώστε το τυρόπηγμα. Επαναλάβετε μέχρι η μοτσαρέλα να γίνει λεία και ελαστική. Ρίχνουμε το αλάτι, ζυμώνουμε και πλάθουμε το τυρόπηγμα σε μπάλα. Επαναλάβετε τη διαδικασία εμβάπτισης και ζύμωσης με το υπόλοιπο τυρόπηγμα.

Βήμα 9
Αφήστε τη μοτσαρέλα να κρυώσει. Τυλίγουμε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Μη χρησιμοποιείτε επεξεργασμένο γάλα σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Το κανονικό παστεριωμένο γάλα είναι κατάλληλο, αλλά το νωπό γάλα είναι το καλύτερο.

Στο τέλος του βήματος 7, μπορείτε να τοποθετήσετε το τυρόπηγμα σας σε μια πλαστική σακούλα και να αποθηκεύσετε τόσο το τυρόπηγμα όσο και τον ορό γάλακτος στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες πριν συνεχίσετε τη διαδικασία.

Αν θέλετε μια πιο απαλή υφή, υγρή μοτσαρέλα, μην αφήνετε το τυρόπηγμα να γίνει τόσο σφιχτό και να λειτουργεί λιγότερο όταν τεντώνετε και ζυμώνετε.

Επιταχύνετε τη διαδικασία ψύξης στο βήμα 9 τοποθετώντας μπάλες μοτσαρέλας σε δοχείο με παγωμένο νερό.

Καλή όρεξη!