Ελληνική Κουζίνα

Σταφιδόψωμο

Σταφιδόψωμο

Μια εύκολη συνταγή για ένα γλυκό ζεστό αφράτο και μυρωδάτο σταφιδόψωμο. Απολαύστε ένα υπέροχο πρωϊνό τρώγοντάς το σκέτο ή με λίγη μαρμελάδα και συνοδεύστε το με το καφέ σας ή το γάλα σας.

Υλικα που θα χρειαστειτε:

1 1/2 ποτήρια νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή μισό-μισό

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 1/3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

1 1/2 κ.γ. σόδα φαγητού

1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ

2 κ.γ. κανελογαρύφαλλα σκόνη

250-300 γρ. σταφίδα ξανθή

αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή

Εκτελεση συνταγης:

Χτυπάτε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.  Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά [εκτός από τις σταφίδες] και συνεχίζετε το χτύπημα.

Ρίχνετε σταδιακά λίγο λίγο το αλεύρι το χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ για ζύμες και φροντίζετε να ρίξετε όσο αλεύρι πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή. Τέλος ρίχνετε, αφού τις έχετε αλευρώσει, τις σταφίδες και χτυπάτε για 1-2΄ακόμη, μεταφέρετε τη ζύμη σε μακρόστενη λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180° C) για 40′-45′.

Καλή όρεξη!

Πηγή: sintayes.gr