Υγεία & Ομορφιά

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για την υγεία σας

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για την υγεία σας

Απολαυστικό, νόστιμο φαγητό που ταυτόχρονα ωφελεί την υγεία σας.

Η ευχάριστη διατροφή σε συνδυασμό με την υγεία δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη χάρη στη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει γίνει δημοφιλής παγκοσμίως αφού οι τροφές που περιλαμβάνει είναι γευστικές, εύκολες στην παρασκευή τους και φιλικές στην τσέπη σας.

Εκτός από νόστιμη, η μεσογειακή διατροφή έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», εξηγεί η Emily Newhard, εγγεγραμμένη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Geisinger Wyoming Valley.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Όταν το πιάτο σας είναι γεμάτο με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια/ ξηρούς καρπούς/όσπρια και αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, ξέρετε ότι είναι υγιεινό.

«Αυτό το μοτίβο γευμάτων δίνει έμφαση στην πρόσληψη ψαριών ή θαλασσινών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μια μερίδα μαγειρεμένων θαλασσινών είναι 170 γραμμάρια», λέει η κ. Newhard.

«Άλλες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι».

Ένα μέσο ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό:

  • Πρωινό: Φριτάτα με κρεμμύδια, σκόρδο, βασιλικό, σπανάκι, καρδιές αγκινάρας και ντομάτα. Φέτες γλυκοπατάτας στο φούρνο. Τσάι βοτάνων.
  • Μεσημεριανό: Σούπα λαχανικών με φακές και μια πράσινη σαλάτα με ρόκα, μωβ λάχανο, κόκκινο κρεμμύδι, αγγούρι, καρότο, καρύδια και βινεγκρέτ μουστάρδας. Ψωμί ολικής αλέσεως ή κράκερ. Παγωμένο μαύρο τσάι με λεμόνι.
  • Βραδινό: Ψάρι με λεμόνι και άνηθο, με καστανό ρύζι με λάχανο σοταρισμένο με σκόρδο και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
  • Επιδόρπιο: Μαύρη σοκολάτα με κεράσια.

Ποιος πρέπει να δοκιμάσει τη μεσογειακή διατροφή;

Εάν έχετε υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή φλεγμονώδη προβλήματα ή εάν διατρέχετε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει αυτή τη δίαιτα — αλλά ο καθένας μπορεί να τη δοκιμάσει.

«Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης ή της εξέλιξης χρόνιων ασθενειών», λέει η κ. Newhard.

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής:

  • Μειωμένος κίνδυνος και περιορισμός χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα καρδιακών παθήσεων
  • Λιγότερες φλεγμονές
  • Πιο αργή γνωστική εξασθένηση με το πέρασμα του χρόνου

«Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, μιλήστε με έναν διατροφολόγο κοντά σας», λέει η κ. Newhard. «Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε πώς θα ικανοποιούσε τις ατομικές σας ανάγκες».