Υγεία & Ομορφιά

Τι αλλάζει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά;

Τι αλλάζει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν εδώ και καιρό μια ιδιαίτερη θέση στην διατροφή μας.

Τρυπώνουν στα ανάμικτα ποτά ενώ είναι ένας δημοφιλής συνδυασμός μαζί με ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, το να βρείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό μπορεί να είναι πιο εύκολο από το να βρείτε ένα μπουκάλι νερό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), το 49% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνει τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ρόφημα, όπως σόδα ή λεμονάδα, κάθε μέρα, ενώ το 63% των νέων πίνουν τουλάχιστον ένα ρόφημα με πρόσθετη ζάχαρη καθημερινά.

Ίσως ήρθε η ώρα να απομακρυνθείτε από τα αναψυκτικά.

«Παρά το γεγονός ότι είναι τόσα εύκολα διαθέσιμα, κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι», εξηγεί ο Δρ Eddie Rodriguez-Lopez, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Geisinger Medical Clinic Lock Haven.

«Στην πραγματικότητα, η σόδα και άλλα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες παχυσαρκίας. Αν και η περιστασιακή κατανάλωση αναψυκτικού δεν πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ροφημάτων με ζάχαρη κάθε μέρα θα έχει».

Είναι γεγονός ότι το σώμα σας αλλάζει προς το καλύτερο όταν σταματήσετε να πίνετε σόδα.

Θα είστε πιο ενυδατωμένοι

Διψάτε; Το πόσιμο νερό είναι η καλύτερη επιλογή.

«Οι σόδες περιέχουν καφεΐνη, η οποία είναι διουρητικό», λέει ο Δρ Rodriguez-Lopez. «Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση σόδας θα σας αφυδατώσει πραγματικά. Αυτό μπορεί να καταπονήσει το σώμα σας για να βρει πηγές νερού από αλλού – κάτι που ασκεί μεγάλη πίεση στα νεφρά σας. Εάν χρειάζεστε κάτι για να ξεδιψάσετε και να ενυδατωθείτε, το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αν προτιμάτε κάτι με περισσότερη γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα στο νερό σας.»

Τα δόντια σας θα είναι πιο υγιή

Η απομάκρυνση από τα αναψυκτικά θα σας δώσει κάτι για να χαμογελάσετε: Η ζάχαρη και το οξύ των αναψυκτικών αλλοιώνουν το σμάλτο των δοντιών σας. Η μέση σόδα έχει PH 2,5 — το καθιστά περίπου τόσο όξινο όσο ο χυμός λεμονιού.

«Το σμάλτο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τα δόντια σας – και μόλις το σμάλτο φθείρεται, τα δόντια σας γίνονται επιρρεπή στην τερηδόνα και τελικά στο θάνατο των δοντιών», λέει ο Δρ Rodriguez-Lopez. «Δεν μπορείτε να αναπληρώσετε το σμάλτο μόλις χαθεί, επομένως πρέπει να διατηρήσετε το σμάλτο που έχετε».

Η διακοπή κατανάλωσης αναψυκτικών προστατεύει το σμάλτο σας, το οποίο προστατεύει τα δόντια σας από τη φθορά. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας είναι πολύ ευαίσθητα.

Μειώνετε την πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων

Η ζάχαρη και οι θερμίδες είναι σαν τον καπνό και τη φωτιά – αν υπάρχει το ένα πιθανότατα υπάρχει και το άλλο.

Έτσι, όταν αποφασίσετε να μην πιείτε αυτό το κουτάκι αναψυκτικό, έχετε γλιτώσει περίπου 140 θερμίδες και 32 γραμμάρια ζάχαρης.

Αυτό το κουτάκι περιέχει 14 γραμμάρια περισσότερα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 25 γραμμαρίων ζάχαρης για μια γυναίκα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και 3 γραμμάρια περισσότερα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 36 γραμμαρίων για έναν άνδρα.

Μειώνοντας την πρόσληψη σακχάρου και θερμίδων, μειώνετε τον κίνδυνο για αύξηση βάρους και άλλα μεταβολικά ζητήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση — μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την καύση λίπους και την απώλεια βάρους.

«Το να κόψετε τη σόδα από τη διατροφή σας όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος επίσης», λέει ο Δρ Rodriguez-Lopez.

Μειώνετε τον κίνδυνο για διαβήτη

Η κατανάλωση ενός έως δύο ροφημάτων με ζάχαρη κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 25%, οπότε το να πείτε όχι στα αναψυκτικά είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη είναι η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων.

«Τα αναψυκτικά περιέχουν συχνά ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης και σακχαρόζης, που είναι δύο κοινές «κρυφές» παραλλαγές ζάχαρης», λέει ο Δρ Rodriguez-Lopez. «Όλες οι μορφές πρόσθετης ζάχαρης συνδέονται με τον διαβήτη όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης καταπονεί το πάγκρεας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και στη συνέχεια σε διαβήτη».

Ο κίνδυνος για καρδιακές νόσους μειώνεται

Σταματώντας να πίνετε αναψυκτικά μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά μπορεί να έχουν έως και 20% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Και η διακοπή του αναψυκτικού διαίτης είναι επίσης ωφέλιμη για την καρδιά – μια μελέτη έδειξε ότι το 61% των ανθρώπων που έπιναν αναψυκτικό διαίτης καθημερινά είχαν υψηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Ειδικά αν διατρέχετε ήδη κίνδυνο για καρδιακή νόσο, η διακοπή των αναψυκτικών είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.

Συμβουλές για επιτυχία

Τα οφέλη από την εξάλειψη των αναψυκτικών από τη διατροφή σας είναι προφανή. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Το να ξεκινήσετε από κάτι μικρό μπορεί να κάνει τη μετάβαση πιο εύκολη, λέει ο Δρ Rodriguez-Lopez.

«Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό, προσθέτοντας φρέσκα φρούτα για γεύση και ποικιλία, αν θέλετε», λέει. «Αν σας αρέσει το ανθράκικο, σκεφτείτε να στραφείτε σε μια εναλλακτική, όπως ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη ή τα seltzer». Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε λίγο χυμό φρούτων για να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη.

Εάν αντιμετωπίζετε στέρηση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως πονοκεφάλους ή αίσθημα λήθαργου, δοκιμάστε να πίνετε πράσινο τσάι ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη με φρέσκο ​​λεμόνι.

Κάνοντας μικρά βήματα σιγουρεύετε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία – και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για όλα τα οφέλη.