Υγεία & Ομορφιά

Τι είναι η maskne και πως θα απαλλαγείτε από αυτήν;

Τι είναι η maskne και πως θα απαλλαγείτε από αυτήν;

Η πανδημία και η χρήση μάσκας προστασίας από αυτήν, έχουν φέρει ένα νέο φαινόμενο για το δέρμα.

Πολλοί από εσάς, εμφανίζετε ακμή, ερυθρότητα και άλλους ερεθισμούς του δέρματος, έπειτα από παρατεταμένη χρήση της μάσκας.

Δεν θα ήταν καλύτερο όμως, να μείνετε ασφαλείς και ταυτόχρονα να αποφύγετε την εμφάνιση της maskne;

Τι είναι η maskne;

Προέρχεται από τις λέξεις “mask” (μάσκα)  και “acne”(ακμή). Το χαρακτηριστικό της είναι ότι, αντίθετα με την ακμή, εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου.

Πηγούνι, μάγουλα, μύτη και γύρω από στόμα, είναι οι περιοχές που πολλοί από εσάς, έχετε παρατηρήσει να εμφανίζονται σπυράκια, μαύρα στίγματα και ερυθρότητα.

Σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, η αιτία που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, είναι η μάσκα.

Είναι ένα ξέσπασμα του δέρματος, που εμφανίζεται από την χρήση της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο συνδυασμός της τριβής, της θερμότητας και της υγρασίας που δημιουργούνται, έχουν ως αποτέλεσμα να φράσσονται οι πόροι.

Η maskne όμως, δεν είναι μόνο ακμή. Η παρατεταμένη τριβή της μάσκας, μπορεί να προκαλέσει και άλλες δερματολογικές καταστάσεις, πολύ πιο σοβαρές.

Υπάρχει πιθανότητα, πέρα από τα απλά εξανθήματα, να παρατηρηθεί δερματίτιδα εξ επαφής, κνίδωση ή σμηγματορροική δερματίτιδα.

Αν έχετε προϋπάρχοντα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ροδόχρους ακμή, μπορεί η χρήση μάσκας για μεγάλο χρονικό διάστημα, να προκαλέσει φλεγμονή ή ακόμα και φλύκταινες που μοιάζουν με την ακμή.

Επομένως, η maskne χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από την ακμή. Καλό είναι, αν σας ταλαιπωρεί αυτό το φαινόμενο, να απευθυνθείτε στους ειδικούς δερματολόγους. Μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε από μόνοι σας με προϊόντα ακμής, που ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για εσάς.

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν πιο εύκολα maskne;

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, ανεξαρτήτως δερματικού τύπου. Σαφώς, τα άτομα που ήδη υποφέρουν από τις παθήσεις που αναφέραμε πιο πάνω, έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν.

Στα άτομα αυτά, η χρήση της μάσκας επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί σε ανθρώπους που έχουν λιπαρό ή έντονα λιπαρό δέρμα.

Καλό είναι σε αυτήν την περίπτωση, να αποφύγετε την χρήση προϊόντων μακιγιάζ, σε συνδυασμό με την πολύωρη χρήση μάσκας. Η χρήση μακιγιάζ, σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσετε maskne. Ο λόγος είναι ότι το μακιγιάζ, παγιδεύεται κάτω από τον συνδυασμό τριβής της μάσκας, υγρασίας και θερμότητας, φράσσει τους πόρους και προκαλεί περισσότερη έξαρση.

Συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία από την maskne

  • Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε μόνοι σας αν πρόκειται για ακμή, δερματίτιδα ή κάτι άλλο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Αυτός, θα μπορέσει να διαγνώσει εάν είναι απλή ακμή, ροδόχρους ακμή ή κάτι άλλο και θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.
  • Διαλέξτε την σωστή μάσκα. Οι ιδανικές μάσκες, είναι αυτές που είναι 100% βαμβακερές και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, χωρίς να ιδρώνει. Επιλέξτε, λοιπόν, μια μάσκα με βάση τα παραπάνω και όχι απλά μια μάσκα επειδή έχει ωραίο μοτίβο.
  • Μην χρησιμοποιείτε πολλές φορές τις μάσκες μιας χρήσεως. Όπως είναι και η ονομασία τους, είναι μιας χρήσεως. Την φοράμε και μετά την χρήση, την πετάμε. Ο λόγος;  Πάνω στην μάσκα μένει ο ιδρώτας, το σμήγμα του δέρματος, αλλά και υπολείμματα από μακιγιάζ σας. Επομένως, όταν την ξαναχρησιμοποιείτε, όλα αυτά επικάθονται πάνω στο πρόσωπο σας και προστίθενται και αυτά που θα επανεμφανιστούν, ξαναφορώντας την.
  • Πλύνετε τις μάσκες σας. Αν χρησιμοποιείτε μάσκες υφασμάτινες, φροντίστε να είναι καθαρές κάθε φορά που τις φοράτε. Πέρα από το φαινόμενο maskne, μην ξεχνάτε ότι ο ιός μπορεί να έχει μείνει πάνω στην μάσκα. Καλό είναι να έχετε 2-3 και κάθε μέρα να φοράτε μια νέα, καθαρή. Εάν εργάζεστε και φοράτε όλη μέρα την μάσκα, ο ιδρώτας απορροφάται από αυτήν. Οπότε αν την χρησιμοποιήσετε και την επόμενη μέρα, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε maskne. Μέτα από κάθε χρήση, καλό είναι να πλένετε την υφασμάτινη σας μάσκα, με ζεστό νερό.
  • Μια άλλη λύση, αν πρέπει να φοράτε για πάρα πολλές ώρες την μάσκα, είναι να έχετε μαζί σας μια εφεδρική. Έτσι, μόλις περάσουν κάποιες ώρες, μπορείτε να την αλλάξετε και να φορέσετε την καθαρή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση της maskne.
  • Ενισχύστε την ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας. Αφού κάνει την διάγνωση ο δερματολόγος, προμηθευτείτε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αναζητήστε προϊόντα, με συστατικά όπως: σαλικυλικό οξύ, ρετινοειδή, κ.α.

Συμπερασματικά:

  1. Φορέστε καθαρή και στεγνή μάσκα.
  2. Απευθυνθείτε στους ειδικούς, για να διαγνώσουν γιατί εμφανίζετε maskne και να σας δώσουν την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Musebymitrou | Σχολή μακιγιάζ Θεσσαλονίκη