Υγεία & Ομορφιά

Τι συμβαίνει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι συμβαίνει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι μόνο τα γεύματα φούρνου μικροκυμάτων και τα έτοιμα γεύματα. Επεξεργασμένο τρόφιμο είναι κάθε τρόφιμο που έχει αλλοιωθεί με κάποιο τρόπο κατά την προετοιμασία του.

Η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να έχει προέλθει από:

πάγωμα
κονσερβοποίηση
ψήσιμο
ξήρανση

Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα ανθυγιεινά, αλλά ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, ζάχαρης και λίπους.

Τι θεωρείται επεξεργασμένο φαγητό;

Παραδείγματα κοινών επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν:

δημητριακά
τυρί
κονσερβοποιημένα λαχανικά
ψωμί
αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, λουκάνικα, πίτες και γλυκά
προϊόντα κρέατος, όπως μπέικον, λουκάνικο, ζαμπόν, σαλάμι και πατέ
γεύματα μικροκυμάτων ή έτοιμα γεύματα
κέικ και μπισκότα
ποτά, όπως γάλα ή αναψυκτικά

Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα κακή επιλογή.

Ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται επεξεργασία για να γίνουν ασφαλή για κατανάλωση, όπως το γάλα, το οποίο πρέπει να παστεριωθεί για να αφαιρεθούν τα επιβλαβή βακτήρια.

Άλλα τρόφιμα χρειάζονται επεξεργασία για να γίνουν κατάλληλα για χρήση, όπως το πάτημα των σπόρων για να παραχθεί λάδι.

Τι κάνει ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα λιγότερο υγιεινά;

Συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και λίπος προστίθενται μερικές φορές σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να κάνουν τη γεύση τους πιο ελκυστική και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους ή σε ορισμένες περιπτώσεις για να συμβάλλουν στη δομή του φαγητού, όπως το αλάτι στο ψωμί ή η ζάχαρη στα κέικ.

Η αγορά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λίπους, καθώς μπορεί να μην γνωρίζουν πόση ποσότητα έχει προστεθεί στα τρόφιμα που αγοράζουν και τρώνε.

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι υψηλότερα σε θερμίδες λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης ή λίπους σε αυτά. Μάθετε περισσότερα για τις θερμίδες.

Πώς μπορώ να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής;

Δεν έχετε κανέναν έλεγχο της ποσότητας αλατιού, ζάχαρης και λίπους στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά έχετε τον έλεγχο του τι επιλέγετε να αγοράσετε.

Η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα σε επεξεργασμένα προϊόντα και να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη.

Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν τις διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό, στο πίσω μέρος ή στο πλάι της συσκευασίας.

Εάν το επεξεργασμένο φαγητό που θέλετε να αγοράσετε έχει μια διατροφική ετικέτα που χρησιμοποιεί χρωματική κωδικοποίηση, θα βρείτε συχνά ένα μείγμα κόκκινου, πορτοκαλιού και πράσινου.

Όταν επιλέγετε μεταξύ παρόμοιων προϊόντων, προσπαθήστε να επιλέξετε περισσότερα πράσινα και λιγότερα κόκκινα, εάν θέλετε να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή.

Υπάρχουν οδηγίες για να σας πουν εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη.

Οι οδηγίες, που απευθύνονται σε ενήλικες, είναι:

Ολικό λίπος
Υψηλό: περισσότερα από 17,5 g λίπους ανά 100 g
Χαμηλό: 3g λίπους ή λιγότερο ανά 100g

Κορεσμένο λίπος
Υψηλό: περισσότερα από 5 g κορεσμένων λιπαρών ανά 100 g
Χαμηλό: 1,5g κορεσμένων λιπαρών ή λιγότερο ανά 100g

Σάκχαρα
Υψηλό: περισσότερα από 22,5 g συνολικών σακχάρων ανά 100 g
Χαμηλό: 5g ολικών σακχάρων ή λιγότερο ανά 100g

Αλάτι
Υψηλό: περισσότερο από 1,5g αλάτι ανά 100g (ή 0,6g νάτριο)
Χαμηλό: 0,3 g αλάτι ή λιγότερο ανά 100 g (ή 0,1 g νάτριο)

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα των τροφών που τρώτε που έχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γραμμάρια.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Συνιστάται να μην τρώμε περισσότερα από 70 γραμμάρια την ημέρα.

Εάν είστε έγκυος, μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να τρώτε υγιεινά με χαμηλό προϋπολογισμό, διαβάστε τις υγιεινές συνταγές μας και δείτε τις συμβουλές μας!