Γαλλική Κουζίνα

Ψητός σολομός με κλημεντίνες, βότκα και σάλτσα παντζαριού

Ψητός σολομός με κλημεντίνες, βότκα και σάλτσα παντζαριού

Σολομός στο φούρνο με κλημεντίνες και βότκα, σερβιρισμένος με σάλτσα από κρεμ φρες και παντζάρι. Με αυτή τη γαλλική συνταγή θα ετοιμάσετε πολύ εύκολα ένα καταπληκτικό πιάτο μέσα σε μια ώρα. Η κρεμ φρες και το παντζάρι προσδίδουν μια ευχάριστη γλύκα στο πιάτο και η βότκα δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στον σολομό. Σερβίρετέ το με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για να δώσετε μια φρέσκια νότα στο πιάτο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

ξύσμα και χυμός από 4 κλημεντίνες ή 2 πορτοκάλια (περίπου 175 ml), συν 2 κλημεντίνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
100 ml βότκα
5 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κιλό φιλέτα σολομού, χωρίς τα αγκάθια
Για τη σάλτσα κρεμ φρες από παντζάρια:
1 συσκευασία (250 γρ) παντζάρια μαγειρεμένα (όχι σε ξύδι), στραγγισμένα και τριμμένα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας κρέμα χρένου
1 μικρό δεματάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Σε ένα τηγάνι βάλτε το ξύσμα και το χυμό της κλημεντίνης, τη βότκα και το μέλι, αλατοπιπερώνετε και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέστε τις φέτες κλημεντίνης και σιγοβράστε για άλλα 5 λεπτά μέχρι οι κλημεντίνες να μαλακώσουν και να κολλήσουν λίγο. Τις βγάζουμε από το υγρό και τις μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αφήστε το υγρό να βράζει μέχρι να πήξει και να γίνει ένα κολλώδες γλάσο.

ΒΗΜΑ 2

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τοποθετήστε τον σολομό στη μέση – ή διαγώνια για να χωρέσει, αν χρειάζεται. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τον σολομό σε 8 φιλέτα, κόβοντας τη σάρκα αλλά όχι τη φλούδα, καθώς έτσι θα συγκρατηθεί όλο το σώμα. Κόψτε το λεπτότερο άκρο σε πιο φαρδιά φιλέτα, έτσι ώστε όλοι να πάρουν παρόμοια μερίδα. Αλείψτε τον σολομό με το γλάσο, φροντίζοντας να μπει ανάμεσα στα κενά και κρατήστε λίγο για το άλειμμα στο τέλος. Τοποθετήστε τις φέτες της ζαχαρωμένης κλημεντίνης από πάνω προς τα κάτω στο κέντρο και ψήστε για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 3

Όσο ψήνεται ο σολομός, φτιάχνουμε την σάλτσα παντζαριού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ με άφθονο μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι – κρατάμε λίγο σχοινόπρασο για να πασπαλίσουμε από πάνω. Όταν ψηθεί ο σολομός, ξαναζεσταίνουμε το υπόλοιπο γλάσο, προσθέτοντας λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτό, και ταμπονάρουμε από πάνω (πλύνετε πρώτα το πινέλο γιατί θα έχει έρθει σε επαφή με τον ωμό σολομό). Σερβίρετε τον σολομό και τη σάλτσα σε πιάτα ή ως μέρος ενός μπουφέ.

Καλή όρεξη!