Υγεία & Ομορφιά

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν κόψετε το κάπνισμα

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν κόψετε το κάπνισμα

Είναι κάτι περισσότερο από απλώς να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου. Απροσδόκητα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας όταν κόψετε το κάπνισμα.
Πηγή: Δρ. Thiviyanath Sellathurai, ιατρός οικογενειακής ιατρικής στην κλινική Geisinger’s Phillipsburg

Σκέφτεστε να κόψετε το κάπνισμα; Θα έχετε μεγάλα οφέλη από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Είτε είστε νέος καπνιστής είτε καπνίζετε χρόνια, δεν είναι ποτέ αργά να το κόψετε.

Τι συμβαίνει όταν κόψετε το κάπνισμα;

Αφού καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει. Στην πραγματικότητα, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος μέσα σε λίγα λεπτά.

  1. Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει.

Η νικοτίνη στα τσιγάρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Αλλά 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, η αρτηριακή σας πίεση αρχίζει να ομαλοποιείται.

  1. Τα επίπεδα οξυγόνου σας αυξάνονται.

Μέσα σε μόλις 8 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα οξυγόνου του σώματός σας αυξάνονται. Και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα αρχίσει να βελτιώνεται. Καθώς οι πνεύμονές σας αρχίζουν να επουλώνονται, μπορεί:

Νιώθετε λιγότερη δύσπνοια
Βήχετε λιγότερο
Αναπνεύστε πιο εύκολα
Έχετε περισσότερη αντοχή, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης

  1. Ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο μειώνεται.

Αφού πάρετε αυτή την τελευταία ρουφηξιά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος μειώνεται επίσης.

  1. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σου φαίνονται καλύτερα.

Το κάπνισμα λερώνει τα δόντια και τα νύχια σας με μια κίτρινη μεμβράνη. Μπορεί επίσης να θαμπώσει το δέρμα σας και να κάνει τα μαλλιά σας εύθραυστα. Η διακοπή βελτιώνει τη ροή του αίματος, κάνοντας το δέρμα σας να φαίνεται πιο λαμπερό. Το χαμόγελό σας θα φαίνεται πιο λαμπερό αφού περάσετε και αυτό το τελευταίο στάδιο.

  1. Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνεται.

Το κάπνισμα νεκρώνει τις νευρικές απολήξεις στο στόμα και τη μύτη, κάτι που αλλοιώνει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Αλλά όταν σταματήσετε το κάπνισμα, αυτές οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αναγεννώνται. Και η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης επανέρχονται. Με τη γεύση σας να ξαναζωντανεύει, μπορεί να εκτιμήσετε ξανά τα αγαπημένα σας φαγητά.

Άλλα οφέλη της διακοπής

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου, η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει μερικά άλλα οφέλη όπως:

Πιο φρέσκια αναπνοή
Εξοικονόμηση κόστους
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Λιγότερο άγχος

Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Η σκέψη της διακοπής του καπνίσματος μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Πριν τα παρατήσετε, κάντε ένα σχέδιο. Μελέτες έχουν βρει ότι η απότομη διακοπή δεν είναι η πιο αποτελεσματική οδός.

Αντ ‘αυτού, ξεκινήστε αργά. Μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας κατευθύνει προς την κατεύθυνση των δωρεάν πόρων και να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα σχέδιο για να σταματήσετε το κάπνισμα οριστικά.

Άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σταματήσετε το κάπνισμα περιλαμβάνουν:

Πετάξτε τα τασάκια, τα τσιγάρα και τους αναπτήρες σας: Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πειρασμό. Μπορείτε επίσης να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να ζητήσετε από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας να μην καπνίζουν γύρω σας.
Αντικαταστήστε την επιθυμία σας: Όταν έχετε την επιθυμία να καπνίσετε μπορείτε να μασήσετε τσίχλα, να πιείτε νερό ή να πάτε μια βόλτα. Το να απομακρύνετε το μυαλό σας από τους πόθους μπορεί να σας βοηθήσει να τις ξεπεράσετε.
Λήψη εφαρμογής: Θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα; Υπάρχει μια εφαρμογή για αυτό. Πολλές βοηθούν στην παρακολούθηση της προόδου σας και στην παρακολούθηση της διάθεσης και των πόθων σας. Άλλοι προσφέρουν υποστήριξη ζωντανής συνομιλίας για να έχετε κίνητρο. Περιηγηθείτε στο κατάστημα του smartphone ή του tablet σας για μια εφαρμογή που σας ταιριάζει.
Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος: Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Αυτές οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας και να σας βοηθήσουν να δείτε ότι δεν είστε μόνοι. Ψάξτε στο διαδίκτυο για να βρείτε μια ομάδα στην περιοχή σας. Ή, αν προτιμάτε, εγγραφείτε σε μια εικονική ομάδα.
Χρησιμοποιήστε θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης: Υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη νικοτίνη.

Το πιο σημαντικό, μην τα παρατάτε: Μπορεί να έχετε μερικές στάσεις και να ξεκινήσετε στην πορεία, ειδικά αν καπνίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι εντάξει. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε.