Υγεία & Ομορφιά

7 συμβουλές για υγιές ουροποιητικό σύστημα

7 συμβουλές για υγιές ουροποιητικό σύστημα

Πώς να φροντίσετε για την υγεία της ουροδόχου κύστης σας – και να τη διατηρήσετε υγιή για χρόνια.

Είστε συνέχεια στο τρέξιμο ή εν κινήσει. Κανείς όμως δεν θέλει να τρέχει συνεχώς την τουαλέτα.

Εάν χρησιμοποιείτε το μπάνιο πολύ συχνά – ή θέλετε να αποφύγετε αυτό το σενάριο – δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε και να μειώσετε την ακράτεια ούρων, η οποία συμβαίνει σε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι νομίζετε.

«Υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες», λέει ο Δρ. Blake Garmon, παθολόγος στο Geisinger 65 Forward στο Shamokin Dam, ο οποίος εξηγεί ότι μπορεί να προκληθεί από την εξασθένηση των μυών της ουροδόχου κύστης ή των νεύρων. βλάβη. «Αλλά η ακράτεια δεν είναι απλώς ένα μέρος της ζωής – για πολλούς, είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορείτε να αποτρέψετε».

Ακολουθούν επτά τρόποι για να διατηρήσετε την ουροδόχο κύστη σας υγιή, που μπορούν παράλληλα να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακράτειας.

1 – Πίνετε αρκετό νερό

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να πίνετε άφθονο νερό, και όχι πολύ λίγο, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ακράτεια. Όταν δεν πίνετε τα συνιστώμενα έξι έως οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα, η κύστη σας συνηθίζει να συγκρατεί λιγότερα υγρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.

«Εάν ανησυχείτε για ακράτεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώστε την κατανάλωση υγρών μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο», λέει ο Δρ Garmon.

2 – Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Εάν δεν αδειάζετε τα έντερά σας τακτικά, μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη σας και να σας προκαλέσουν ακράτεια.

Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με άφθονες φυτικές ίνες και η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία των εντέρων. Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά δυσκοιλιότητα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

3 – Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Υπάρχουν πολλά ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος – και η έρευνα δείχνει ότι η ακράτεια ούρων είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει άτομα που φέρουν υπερβολικό βάρος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στους μύες του πυελικού εδάφους, η οποία βοηθά στη διατήρηση των ούρων στην ουροδόχο κύστη σας.

4 – Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή

Ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στην ακράτεια ούρων. Η σοκολάτα, τα όξινα φρούτα όπως τα πορτοκάλια ή τα γκρέιπφρουτ, τα πικάντικα τρόφιμα και οι γλυκές λιχουδιές μπορούν όλα να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να προκαλέσουν ακράτεια.

«Εάν έχετε ακράτεια ούρων, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τη σοκολάτα, τα όξινα φρούτα, τα πικάντικα τρόφιμα και τα γλυκά από τη διατροφή σας για να δείτε αν αυτό βοηθάει», λέει ο Δρ Garmon. «Μπορείτε στη συνέχεια να προσπαθήσετε να τα προσθέσετε ξανά σιγά σιγά για να δείτε πώς επηρεάζουν το σώμα σας».

Η δοκιμή μερικών νέων υγιεινών συνταγών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγιεινή διατροφή σας και να χάσετε βάρος με την πάροδο του χρόνου.

5 – Αποφύγετε τα προϊόντα καπνού

Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια ούρων σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχει να κάνει με το πώς αλληλεπιδρά η νικοτίνη με την κύστη σας.

Οι καπνιστές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χρόνιο βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή της ουροδόχου κύστης.

6 – Μείνετε μακριά από την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ

Ο καφές και άλλα ποτά με καφεΐνη, τα αναψυκτικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και το αλκοόλ μπορούν όλα να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να προκαλέσουν διαρροή ούρων. Εάν είστε επιρρεπείς στην ακράτεια, ίσως είναι καλύτερο να πίνετε νερό.

7 – Εξασκηθείτε στις ασκήσεις Kegel

Η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ακράτεια ούρων. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ειδικές για αυτό που ονομάζονται Kegels, σφίγγοντας τους μύες που χρησιμοποιούνται για να κρατούν τα ούρα μέσα, κρατώντας και απελευθερώνοντάς τους.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ασκήσεις Kegel.

Πρόληψη και θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Πολλές χρόνιες παθήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μη ελεγχόμενο διαβήτη, μπορεί να υπάρχει ζάχαρη στα ούρα σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τη διαρροή ούρων. Επίσης, οι αγγειακές παθήσεις που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία και άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα της ουροδόχου κύστης σας.

Όταν αυτές οι ασθένειες ελέγχονται γίνεται να αποτραπεί την επιδείνωση της λειτουργίας της κύστης με την πάροδο του χρόνου. «Εάν έχετε ακράτεια ούρων, μιλήστε με το γιατρό σας», λέει ο Δρ Garmon. «Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία της ακράτειάς σας και να εφαρμόσετε μια θεραπεία που να λειτουργεί καλύτερα για εσάς».