Ινδική Κουζίνα

Ινδικές φακές

Ινδικές φακές

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτιάχνονται οι ινδικές φακές; Είναι μία πολύ εύκολη και νόστιμη ινδική συνταγή! Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε, προσθέτωντας διάφορα μπαχαρικά για να δώσετε διαφορετική ή και πιο πικάντικη γεύση. Ειδικά εσείς που δεν είστε και λάτρεις των φακών. Αξίζει να προσπαθήσετε με αυτή τη συνταγή, αν έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε τις ίδιες φακές κάθε φορά! Αν θέλετε πιο ελαφρύ γεύμα, μπορείτε να μην προσθέσετε την κρέμα.

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 φλιτζάνι φακές

¼ φλιτζάνι ξηρά κόκκινα φασόλια

6 φλιτζάνια νερό για κάλυψη

5 φλιτζάνια νερό

1 αλάτι

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

1 κουταλιά της σούπας κύμινο

4 ολόκληρους λοβούς κάρδαμο

1 ραβδί κανέλας, σπασμένο

4 φύλλα δάφνης

6 ολόκληρα γαρίφαλα

1 ½ κουταλιά της σούπας πάστα τζίντζερ

1 ½ κουταλιά της σούπας πάστα σκόρδου

½ κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη

1 πρέζα πιπέρι καγιέν ή περισσότερο για γεύση

1 φλιτζάνι κονσερβοποιημένο πουρέ ντομάτας ή περισσότερο για γεύση

1 κουταλιά της σούπας σκόνη τσίλι

2 κουταλιές κόλιανδρο

¼ φλιτζάνι βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ξερά φύλλα τριγωνέλλα

½ φλιτζάνι κρέμα

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Βάλτε τις φακές και τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε με άφθονο νερό. Μουλιάστε για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. Στραγγίξτε τις πριν αρχίσετε το μαγείρεμα.

Βήμα 2

Βάλτε τις φακές, τα φασόλια, 5 φλιτζάνια νερό και αλάτι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ππερίπου για 1 ώρα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Αφστε τις φακές, τα φασόλια και τα υγρά τους μέσα στην κατσαρόλα.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μαγειρέψτε τους σπόρους κύμινου στο καυτό λάδι μέχρι να αρχίσουν να σκάουν, 1 έως 2 λεπτά. Προσθέστε τους λοβούς καρδάμου, το ξυλάκι κανέλας, φύλλα δάφνης και γαρίφαλα. Μαγειρέψτε μέχρι τα φύλλα δάφνης να γίνουν καφέ, περίπου για 1 λεπτό. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Προσθέστε το τζίντζερ, την πάστα σκόρδου, κουρκούμη και πιπέρι καγιέν. Ανακατέψτε καλά.

Βήμα 4

Ανακατέψτε τον πουρέ ντομάτας στο μείγμα μπαχαρικών. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε σκόνη τσίλι, κόλιανδρο και βούτυρο. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Βήμα 5

Ανακατέψτε τις φακές, τα φασόλια και τα υπόλοιπα μαγειρικά νερά στο μείγμα ντομάτας. Αφήστε το να βράσει, μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό. Ανακατέψτε τα ξερά φύλλα τριγωνέλλας στο μείγμα φακής. Καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να θερμανθεί, ανακατεύοντας περιστασιακά, περίπου για 45 λεπτά. Προσθέστε κρέμα και μαγειρέψτε μέχρι να θερμανθούν, 2 έως 4 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 120 λεπτά

Μερίδες: 6