Μεξικάνικη Κουζίνα

Καπνιστή σάλτσα τοματίγιο

Καπνιστή σάλτσα τοματίγιο

Αυτή η πεντανόστιμη μεξικάνικη καπνιστή σάλτσα τοματίγιο (Salsa martajada de tomate verde) είναι φτιαγμένη με φρέσκα τοματίγιο, chiles de arbol και σκόρδο. Τα πάντα ψήνονται στη σχάρα μέχρι να ξεροψηθούν, προσδίδοντας μια καπνιστή γεύση που κάνει αυτή τη σάλτσα τόσο ξεχωριστή. Τα τσίλι και το σκόρδο θα έχουν ψηθεί πριν από τα τοματίγιο, οπότε αφαιρέστε τα όταν έχουν γίνει. Χρησιμοποιήστε αρκετό αλάτι σε αυτή τη σάλτσα. Σερβίρετε με τορτίγια, ή ως συμπλήρωμα του αγαπημένου σας μεξικάνικου γεύματος!

Υλικά που θα χρειαστείτε

2 κιλά φρέσκα τοματίγιο

10 πιπεριές αποξηραμένες πιπεριές (κατά προτίμηση πιπεριές Χιλής de arbol)

2 σκελίδες σκόρδο, μη αποφλοιωμένες

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ευθυγραμμίστε ένα ταψί από χυτοσίδηρο ή ένα ταψάκι με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε υψηλή θερμοκρασία. Απλώστε τα τοματίγιο, τις πιπεριές και το σκόρδο σε ένα μόνο στρώμα στην κορυφή. Ψήνουμε έως ότου μαλακώσουν τα τσίλι, περιστρέφοντας όπως απαιτείται, για περίπου 3 έως 5 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Συνεχίστε να ψήνετε τα τοματίγιο και το σκόρδο μέχρι να μαυριστούν ομοιόμορφα, για 8 έως 10 λεπτά ακόμη.

Βήμα 2

Ξεφλουδίστε το σκόρδο και τοποθετήστε το σε γουδί ή σε μεταλλικό μπολ και λιώστε το. Καρυκεύστε με αλάτι και χτυπήστε έως ότου γίνει μια παχιά πάστα. Προσθέστε το τσίλι και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Προσθέστε όσα τοματίγιο μπορείτε να χωρέσετε στο μπολ/γουδί σας. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να λιώσουν εντελώς τα τοματίγιο. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα άλλο μπολ. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα τοματίγιο, αναμειγνύοντάς τα σε παρτίδες.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 11 λεπτά

Μερίδες: 8

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

39,8 θερμίδες, 1,2 g πρωτεΐνης, 7,3 g υδατάνθρακες, 0 mg χοληστερόλης, 20,9 mg νατρίου.


Αν σας άρεσε αυτή η μεξικάνικη συνταγή, τότε δείτε επίσης τη συνταγή για σεβίτσε με λευκό ψάρι και μάνγκο!